Обратно към пълната версия на статията »

Делян Добрев: Няма причина токът да поскъпне през юли

Делян Добрев: Няма причина токът да поскъпне през юли
Делян Добрев отрече днешното поевтиняване на тока да е предизборно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев обяви, че не очаква токът да поскъпне от 1 юли.

Той отрече днешното поевтиняване да е предизборно и го обясни с обективни фактори - договорената по-ниска цена на природния газ и намаляването на процента признати разходи на електроразпределителните дружества, съобщи „Дневник“.

„Аз не мога да прогнозирам каква ще е цената от 1 юли, това е работа на регулатора, но решението за 7% поевтиняване е на база на обективни фактори, които позволяват това да се случи, и те няма да се променят до 1 юли“, заяви мистърът пред БНТ.

„Няма фактори, които да оказват съществен натиск за увеличение на цените“, посочи Добрев.

Той призна, че като министър е осъзнал, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е осъществявала достатъчен контрол на пазара на електроенергия, няколко дни преди да започнат протестите.

Това е станало на 8 февруари - в деня, в който е получил доклада на Държавната финансова инспекция, която установи заобикаляне на обществените поръчки.

„Аз не мога да си обясня как може да има 35 милиона консултантски договори и 15 милиона за информационни и комуникационни технологии. Това е скандално“, каза Добрев.

От думите му се разбра, че говори за ЧЕЗ, защото на въпрос и в трите дружества ли има такава практика отговори, че чака докладите на Държавната финансова инспекция за Енерго-Про и за ЕВН, коментира „Дневник“.

„Предварителните данни са, че в Енерго-Про има подобни проблеми, докато в ЕВН ситуацията е значително по-добра“, каза министърът в оставка.

На въпрос за десетки милиони ли са нарушенията на Енерго-Про Добрев отговори: „Не съм получил още доклада, но сумите със сигурност са подобни“.

Министърът в оставка припомни, че прокуратурата проверява компаниите.

От ЧЕЗ по-рано многократно заявиха, че не са нарушавали закона и ще съдействат на всички проверки.

#Делян Добрев #ЧЕЗ #ЕВН #Енерго-Про #ДКЕВР