Обратно към пълната версия на статията »

Борисов за археолозите: Да не изнудват държавата!

Борисов за археолозите: Да не изнудват държавата!
„Техните номера са ми известни“, заяви премиерът по адрес на археолозите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археолозите да не изнудват държавата и да не спират магистралите, нареди премиерът Бойко Борисов.

„Последен разговор и ако е необходимо – веднага промени“, прие Борисов точка за отчуждаването на частни имоти заради строежа на автомагистрала „Хемус“, сочи стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова докладва за процедурата по принудително отчуждаване на частни имоти за целите на реализацията на част от магистрала „Хемус“ в Белокопитово-Каспичан.

Там Павлова среща проблем с Археологическия музей на Шумен, както и при строежа на АМ „Струма“, където по думите й археологическите музеи на Кюстендил и Перник „саботират строителството на магистралата“.

„Продължават изнудванията“, заяви регионалният министър Павлова.

В отговор премиерът Борисов веднага нареди на финансовия министър Симеон Дянков лично да се заеме, за да не се изнудва държавата и да не се спират магистралите.

„Това е особено странно, защото тази година за археология сме дали три пъти повече пари, отколкото миналата година. А за следващата година по бюджет даваме още, удвояваме парите. Така че има достатъчно пари за археология и не разбирам защо излизат тези теми“, коментира от своя страна Дянков.

„Дали сме им пет милиона само за 2011 г. за какви ли не обекти, но те за всеки обект искат и още – в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам. И то на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма“, трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки, защото е изключително важно!“, добави Павлова.

„Да не го коментираме, техните номера са ми известни“, каза Бойко Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов също се включи в обсъждането, като помоли Дянков да обмислят как Етнографският музей и археологията да преминат към културното ведомство, за да има координация по между им.

#Бойко Борисов #премиер #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Симеон Дянков #финансов министър #Вежди Рашидов #министър на културата #археолози #Хемус #Струма #Шумен #Кюстендил #Перник