Обратно към пълната версия на статията »

„Комерсант“: Ток удари Борисов

„Комерсант“: Ток удари Борисов
Недоволството от скъпата електроенергия струва поста на Бойко Борисов, коментира „Комерсант“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: в. „Комерсант“, автор: Николай Марченко, превод: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов сякаш беше ударен от ток. Недоволството от скъпата електроенергия му струва поста.

Български експерти коментират, че бъдещото правителство, избрано в резултат на предсрочните избори, ще трябва да разреши тежкото наследство, което Борисов остави за АЕЦ „Белене“ - София ще трябва да купи оборудването и да плати неустойките заради спряното строителство на централата от ГЕРБ.

Българското правителство подаде оставка след протестите, предизвикани от високите цени на електроенергията. Премиерът Бойко Борисов призна, че неговото решение е свързано с масовите протести, при които имаше сблъсъци между граждани и полиция.

За оставката на Борисов гласуваха 209 депутати, петима бяха против, а още един се въздържа. Сега в страната трябва да бъде съставено служебно правителство. Освен това ще бъде разпуснат парламентът и ще бъдат насрочени предсрочни избори.

Борисов обяви, че неговото правителство подава оставка в сряда след масовите протестни акции, които заляха цялата страна. След Нова година цените за тока рязко се повишиха, което изкара на улицата българите.

На 17 февруари демонстрантите, скандиращи „Мафия“ и „Оставка“, замеряха правителствените сгради в София с яйца и домати. Същото се случваше и пред офисите на електроразпределителните компании - чешките ЧЕЗ и Енерго-Про и австрийската И Ви Ен.

На 18 февруари беше уволнен вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който приватизираше последните държавни дялове в тези три компании.

За да успокои гражданите, Борисов заплаши да отнеме лиценза на ЧЕЗ, но това не беше достатъчно за гражданите - хората поискаха национализация на цялата електроразпределителна мрежа.

В навечерието на своята оставка Бойко Борисов говори по телефона с президента Владимир Путин за извънсъдебно решение на въпроса с плащането на оборудването за АЕЦ „Белене“, което е поръчано на дъщерната компания на „Росатом“ - „Атомстройекспорт“.

България се отказа от строителството на атомната електроцентрала през 2012 г. и сега „Росатом“ иска неустойка от 1 милиард евро.

Заради оставката на Борисов детайлите на възможното споразумение ще бъдат обсъждани вече след предсрочните избори, тъй като преходното правителство няма да има подобни пълномощия.

Според професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум, в отношенията между София и Москва настъпват „месеци на безвремие“, тъй като „служебното правителство, което ще назначи президентът, ще бъде абсолютно формално“.

Експертът е убеден, че на следващия избран български премиер ще му се наложи да преговаря с Путин за „Белене“ и Бургас-Александруполис.

„Руската страна не рискува нищо, защото цената на оборудването за „Белене“ е много по-ниска от неговата пазарна цена, т.е. „Росатом“ може да го препродаде по всяко време“, обясни Тасев.

Според него България „няма пространство за маневри“: на следващото правителство ще му се наложи или да плати оборудването плюс неустойката, или да се договаря за съвместна продажба на трети страни.

Тасев допуска и възможността да бъдат размразени проектите „Белене“ и „Бургас-Александруполис“, но само в случай че на власт в България дойдат проруски политически партии – социалистите или ултранационалистическата „Атака“.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството #АЕЦ "Белене" #"Бургас-Александруполис" #Владимир Путин #Атанас Тасев #Българския енергиен форум