Обратно към пълната версия на статията »

Акад. Владимир Овчаров е новият управител на Фонд „Научни изследвания“

Акад. Владимир Овчаров е новият управител на Фонд „Научни изследвания“
Смяната на ръководството се наложи след многобройни протести на учените. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров, определи за управител на Фонд „Научни изследвания“ акад. Владимир Овчаров, предаде БГНЕС.

Акад. Владимир Овчаров е роден на 2.10.1940 г. в София. Завършва медицина през 1966 г., от 1967 г. е асистент в Катедрата по анатомия на Медицинския университет - София, където работи и досега. Научната му дейност е предимно в областта на невроморфологията, която започва още като студент – предимно структурата и хистохимията на ЦНС, филогенетично и онтогенетично развитие на редица области на ЦНС, структурата, хистохимията, пластичността и развитието на синапсите в ЦНС. В последните 20 години работи върху половите различия в различни области на ЦНС. Дълги години е посветил на изследването на структурата и химичния състав на клетъчните мембрани на нервните, но и на редица други клетки – ентероцити, сперматозоиди, туморни клетки, скелетни мускули, структурата и хистохимията на миелина.

Има също така редица изследвания и върху двигателната система, междупрешленови дискове, скелетни мускули. Редица изследвания са посветени на сърдечно-съдовата система, предимно кръвоснабдяването на мозъка, където данните имат съществено значение за невропротекцията на мозъка при различни операции, предимно в кардиохирургията. В своята изследователска дейност той е използвал редица методи, като е разработил и някои нови хистохимични методи. Получените многобройни оригинални резултати са отразени в над 220 публикации, повечето от които в международни списания с висок импакт фактор, както и на 5 монографии, три от които са издадени в чужбина. Взел е участие в десетки научни форуми, където е изнесъл над 240 съобщения.

Акад. Овчаров е дългогодишен университетски преподавател – провел е хиляди часове упражнения и семинари, както и хиляди часове лекции на български, немски и английски език. Лекциите за били за различни специалности студенти, както и за специализиращи лекари.

#Фонд „Научни изследвания“ #акад. Владимир Овчаров