Обратно към пълната версия на статията »

Еврокомисията: Сметките за ток са високи, защото България не е либерализирала пазара си

Еврокомисията: Сметките за ток са високи, защото България не е либерализирала пазара си
Друг проблем е независимостта на регулаторния орган. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия смята, че проблемът с високите цени на енергията в България е свързан с нелиберализирания пазар, регулацията на цените и степента на независимост на енергийния регулатор, предаде БНР.

Без да коментира стойността на електроенергията у нас или актуалния проблем с ЕРП-тата, Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката, подчерта, че ако има работещ енергиен пазар, цените ще са възможно най-благоприятни за гражданите и фирмите.

Холцнер припомни, че още преди година в свой доклад ЕК е посочила два основни проблема на България и първият от тях е именно липсата на свободен пазар на едро на електроенергия.

Марлене Холцнер заяви: "Пазарът на едро на електричество не е изцяло либерализиран. Има квоти, има пазарен играч в господстващо положение и няма никакви свободни цени, а това е много, много важна част от пазара".

Марлене Холцнер добави, че вторият проблем е с независимостта на регулаторния орган и че с публикуването на въпросния доклад от преди година, Еврокомисията призова българските власти да гарантират, че тази ключова институция е независима.

"Регулаторът, който определя регулираните цени в България, трябва да е напълно независим, а нашата позиция е, че е най-добре цените да са пазарни, като разбира се, винаги има възможност за определяне на фиксирани цени за най-уязвимите групи от населението", каза Марлене Холцнер.

#Европейската комисия #България #либерализация #Марлене Холцнер #ЕК #ЕРП #сметки за ток