Обратно към пълната версия на статията »

Германия: Имигрантите от България и Румъния не са проблем за местните власти

Германия: Имигрантите от България и Румъния не са проблем за местните власти
Българите и румънците ще получат пълни права на работа в Германия, подобно на всички останали граждани на ЕС, обяви министърът на труда и социалните въпроси Урсула фон дер Лайен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германски министри отхвърлиха призива за помощ на местните власти заради бедните имигранти от България и Румъния.

Федералният министър на труда и социалните въпроси Урсула фон дер Лайен заяви, че българите и румънците ще получат пълни права за работа в Германия, подобно на всички останали граждани на ЕС, съобщи вестник „Ханделсблат“, цитиран от „Фокус“.

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих призова градовете да се справят с проблеми като проституцията, просията и нелегалната заетост с помощта на полицията и митническата служба.

Според министъра са нужни и „насочени интеграционни мерки“.

Позицията на Асоциацията на германските градове, която предупреди за последиците от т.нар. „имиграция на бедността“ от Румъния и България, получи подкрепа в Северен-Рейн Вестфалия.

Министърът на труда и интеграцията на западната федерална провинция Гунтрам Шнайдер предупреди за значително увеличаване на бедността сред имигрантите в германските градове.

„Ако този въпрос остане нерешен, то ситуацията ще се влоши след 1 януари 2014 година“, каза Шнайдер. От тази дата българските и румънските работници ще получат пълни права за придвижване в ЕС.

Министърът посочва, че от месеци следи с тревога увеличаването на имигрантите.

Според федералните министри обаче няма повод за притеснение.

#България #Румъния #Германия #Северен Рейн-Вестфалия #Урсула фон дер Лайен #Ханс-Петер Фридрих #Гунтрам Шнайдер