Минималната заплата да е между 130 и 150% от линията на бедност, настоя експерт

12 февруари 2013, вторник / 17:18;
Минималната заплата  да е между 130 и 150% от линията на бедност, настоя експерт
Симеон Дянков разкритикува предложението на Тотю Младенов минималната работна заплата да се определя в интервала между 35 и 55 на сто от средната работна заплата. Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата трябва да е между 130 и 150% от линията на бедността, заяви бившият управител на НОИ Йордан Христосков.

„Няма разумна причина в момента да се търси смяна на модела на изчисление на минималната работна заплата“, заяви Христосков пред Дарик.

Експертът разкритикува предложената методика от социалното министерство и определи аргументите „против“ на финансовия министър като на „главен счетоводител на едно предприятие в лошо финансово състояние“.

По-рано през деня Симеон Дянков разкритикува предложението на колегата си Тотю Младенов минималната работна заплата да се определя в интервала между 35 и 55 на сто от средната работна заплата.

В момента линията на бедност у нас е 241 лева. Според предложената от Христосков методика минималната заплата трябва да е между 313 и 361 лева. В момента равнището й е 310 лева.

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков най-големият проблем на българската икономика в момента е високото ниво на безработица, а увеличението на минималната работна заплата ще доведе до нови съкращения и повече служители ще попаднат в сивия сектор.