Обратно към пълната версия на статията »

Ранната рехабилитация след инсулт увеличава преживяемостта

Ранната рехабилитация след инсулт увеличава преживяемостта
A A+ A++ A

Според ново американско проучване колкото по-бързо пациентът, прекарал инсулт, възстанови социалните си контакти, толкова по-голяма е преживяемостта му след инцидента.

Ранната рехабилитация и социалната интеграция са в основата на оздравителния процес за прекаралите инсулт. Много често пациентите, оцелели след коварното заболяване, са с увередена двигателна, сетивна и говорна активност. Те не могат да извършват обичайните за тях действия, неспособни са да се хранят, да говорят разбираемо, да се обличат.

Експертите твърдят, че този шок е изключително голям за човек, който допреди дни е водил активен живот и не е имал нужда от чужда помощ. Подобна зависимост се отразява много тежко на психиката на болните, те са демотивирани и оздравителният процес протича бавно и с ниска успеваемост.

Учените смятат, че колкото по-рано пациентът започне масивна и адекватна физиотерапия, толкова по-добра е прогнозата му. Ранната социална адаптация и постепенното възстановяване на част от обичайните дейности е ключов фактор в преживяемостта след инсулт.