Обратно към пълната версия на статията »

Отново недоволство в Гърция въпреки изстраданото споразумение за дълга

Отново недоволство в Гърция въпреки изстраданото споразумение за дълга
Сблъсъци между протестиращи срещу мерките за справяне с дълговата криза и полицията избухнаха в Агиос Николаос на о-в Крит, по време на заседание на един от комитетите на Социалистическия интернационал, провеждащо се в местен хотел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от гърците оценяват отрицателно обявените международни мерки за спасяване на страната им от фалит въпреки колосалните усилия, които костваше на ЕС, еврозоната, МВФ и междунардния банков сектор достигането до дългоочакваното споразумение.

Според публикуваните обаче в събота резултати от допитването, извършено от местната агенция „Капа Рисърч“ по поръчка на в. „Вима“, цитирано от БГНЕС, повечето хора в Гърция не посрещат новите спасителни мерки положително.

По-рано тази седмица лидерите на еврозоната постигнаха дългоочакваното споразумение с частни банки и застрахователни дружества, при което частните кредитори приеха доброволно да понесат 50% загуба по притежавания от тях правителствен дълг на Гърция.

Споразумението, постигнато рано сутринта в четвъртък, дойде като част от план на лидерите на ЕС и еврозоната да намалят дълговете на Гърция, чиято фискална ситуация така и не се подобри през последната година и половина на спасителни заеми от т.нар. Тройка на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Сделката, постигната след изключително трудни преговори както между страните – членки на ЕС и еврозоната, така и между държавните субекти и институциите на ЕС, от една страна, и банките кредитори на Гърция, от друга, е предназначена да предотврати евентуален фалит на Гърция с деструктивни последици за стабилността на еврозоната.

Според проучването на „Капа рисърч“ обаче от анкетираните гърци 58.9% са заявили, че се отнасят отрицателно към взетите решения. Според 23.1% инициативите на ЕС са „по-скоро положителни“, а едва 12.6% се радват на опростяването на част от дълга и смятат това за извънредно положително.

Мнозинството от запитаните настояват за сформиране в страната на правителство на националното единство въпреки пълното разминаване на позициите на основните партии.

Управляващата левоцентристка партия ПАСОК, която триумфално дойде на власт преди две години, регистрира рекордно нисък рейтинг – едва 14.7% подкрепа срещу 22.2% за опозиционната десница. ПАСОК запазва мнозинство от три гласа в парламента и при солидарно гласуване на нейните депутати предсрочни парламентарни избори не я заплашват.

Междувременно, сблъсъци между протестиращи срещу мерките за справяне с дълговата криза и полицията избухнаха в Агиос Николаос на о-в Крит, по време на заседание на един от комитетите на Социалистическия интернационал, провеждащо се в местен хотел.

#МВФ #ЕЦБ #ЕК #дълг #кредитори #Институт по международни финанси (ИМФ) #спасителен фонд #спасителен заем #Италия #дългова криза #Европейски съвет #Гърция #еврозоната #протести #сблъсъци #полиция #Крит #Социалистически интернационал