Обратно към пълната версия на статията »

„Файненшъл Таймс": Балканските мигранти идват за работа, не за помощи

„Файненшъл Таймс": Балканските мигранти идват за работа, не за помощи
Според стстистиката на Острова само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: „Файненшъл Таймс"; Превод: БТА

Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят. Официалните статистики показват, че само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора.

Тези хора вършат работа, която британските работници пренебрегват, те прибират реколтата или работят в хотели или в сектора на здравеопазването, където недостигът на работна ръка е голям. Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество.

Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 г., допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта във Великобритания.

Румънският посланик във Великобритания Йон Джинга подчертава, че страната му е в началото на икономически подем и затова към Великобритания няма да потегли поток от румънски имигранти.

Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2,5-процентен растеж през 2011 г. и 1,7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите европейски икономики и румънците ще предпочетат да останат у дома.

Според български експерти българите пък по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, казват експертите.

От началото на 2014 г. българите и румънците ще имат неограничено право да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свободата на движение в Европейския съюз и служители предупреждават, че това може да доведе до вълна от имигранти.

Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79% от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци.

Румъния и България отвърнаха на усилията на Великобритания да разубеди техните съграждани да емигрират към Острова, заявявайки, че са заклеймени като второкласни членове на Европейския съюз.

#вестник „Файненшъл таймс" #България #Румъния #имигранти #Великобритания #социални помощи