Обратно към пълната версия на статията »

„Сааб“ фалира

„Сааб“ фалира
Автомобилният производител „Сааб“ е подал заявление за банкрут, съобщи шведски областен съд. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Автомобилният производител „Сааб“ е подал заявление за банкрут, съобщи шведски областен съд.

Това действие бележи края на две години, изпълнени с усилия да бъде спасена известната марка и провала на преговорите с китайски инвеститори, които можеха да осигурят свежи средства за компанията, съобщи БНР, позовавайки се на АФП.

Производството в основния завод на „Сааб“ в Тролхатан, Швеция, беше спряно през април, защото компанията имаше затруднения да плаща на доставчиците си. Около 3700 работници пък все още очакват заплатите си за ноември.

„Бяха тук тази сутрин и подадоха документите с искане за банкрут“, казал съдебен чиновник в град Венершбор и допълнил, че съдът разглежда заявлението и бързо ще назначи ликвидатор.

Изпълнителният директор на компанията Виктор Мюлер трябваше днес да се яви в съда на заседание за това дали да бъде вдигната тримесечната съдебна защита от банкрут.

По време на нея кредиторите не можеха да изискват задълженията си от „Сааб“, а производителят се опитваше да си стъпи на краката.

„Сааб“ преговаряше с няколко китайски компании за това да бъде купен от тях. Провалът на преговорите обаче не оставил друг изход на производителя, освен да подаде заявление за банкрут.

Причината за неуспешната сделка било нежеланието на американската компания „Дженеръл Мотърс“, която притежава част от „Сааб“, да позволи на китайски фирми да имат достъп до определени технологични лицензи.

Автомобилният гигант „Дженеръл Мотърс“ беше собственик на „Сааб“ до началото на 2010 г., когато я продаде на холандския производител на луксозни спортни автомобили „Спайкър“.

Американската компания остана акционер в „Сааб“ и неин доставчик, а „Спайкър“ смени името си на „Суидиш отомобайл“.

През миналата седмица холандския финансов регулатор забрани търговията с акции на „Сааб“, припомня Би Би Си.

#изпълнителен директор #съд #Швеция #заявление #фалит