Обратно към пълната версия на статията »

Осъдиха снахата на Цар Киро заради костенурките

Осъдиха снахата на Цар Киро заради костенурките
Христова се призна за виновна в това, че в местността Изгорялата воденица в землището на село Катуница противозаконно е държала 33 сухоземни костенурки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

София Христова, снахата на Цар Киро, получи условна присъда една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Пловдивският окръжен съд одобри споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Пловдив, и 34-годишната снаха на небезизвестния Кирил Рашков – София Христова, с което й беше наложено наказание от една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лв., съобщи bTV.

Христова се призна за виновна в това, че в местността Изгорялата воденица в землището на село Катуница противозаконно е държала 33 сухоземни костенурки, като три от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са екземпляри от Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Тя отглеждала 30 от вида шипоопашата костенурка, които са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.

Костенурките са отнети в полза на държавата и предадени на Центъра за костенурки към фондация „Гея Челония“ в село Баня, област Бургас.

#Кирил Рашков #София Христова #костенурки #Катуница #съд #присъда