Обратно към пълната версия на статията »

Банките от Еврозоната връщат предсрочно 137 млрд. евро на ЕЦБ

Банките от Еврозоната връщат предсрочно 137 млрд. евро на ЕЦБ
В средата на декември 2011 г. ЕЦБ отпусна на 523 банки от Еврозоната рекордните 489 млрд.евро за срок от три години при лихва от 1% годишно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) е получила заявки от банки в Еврозоната за погасяване на тригодишните кредити, отпуснати в края на 2011 г. в рамките на първия кръг от програмата Long-Term Refinancing Operation (LTRO), в размер на 137.2 млрд. евро.

В средата на декември 2011 г. ЕЦБ отпусна на 523 банки от Еврозоната рекордните 489 млрд.евро за срок от три години при лихва от 1% годишно.

През февруари 2012 г. над 800 банки взеха 529.5 млрд. евро като тригодишни кредити от ЕЦБ в рамките на втория аукцион, с което общият обем на програмата LTRO надхвърли 1 трлн. евро.

Първата възможност за предсрочно погасяване на LTRO е 30 януари, предадоха БГНЕС и Дарик.

Според анализатори, анкетирани от компанията за информационни финансови услуги „Блумбърг", на този ден ще бъдат погасени по-малко кредити, които вероятно ще са на стойност 84 млрд. евро, а обемът на предсрочните изплащания през първите няколко седмици ще достигне 150 млрд. евро.

Според ЕЦБ връщането на парите от кредитите означава, че банките от Еврозоната вече могат да се справят сами. Очаква се предсрочното погасяване да повиши привлекателността на еврото за инвеститорите.

В бъдеще банките ще могат ежеседмично да подават заявки за връщане на кредитите си към ЕЦБ до изтичането на техните срокове през 2015 г.

#еврозона #банки #заеми #ЕЦБ #Европейска централна банка