Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Ако Станишев е искал АЕЦ „Белене", е щял да подпише договор още 2006-2007 г.

Борисов: Ако Станишев е искал АЕЦ „Белене", е щял да подпише договор още 2006-2007 г.
Борисов посочи, че още през 1986 г. е било решено да се изгради централата в Белене, имало и три първи копки. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако бившият премиер Сергей Станишев е искал да построи втора атомна елетроцентрала, е щял да подпише договор за АЕЦ „Белене" през 2006-2007 г, заяви министър-председателят БойкоБорисов.

Това каза Борисов по отноешние на цената за изграждането на АЕЦ „Белене" в студиото на Би ТИ Ви, където беше придружаван от енергийния министър Делян Добрев и от министъра на образованието Сергей Игнатов.

Премиерът посочи, че е взел оригиналните документи за АЕЦ „Белене" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Той добави, че още през 1986 г. е било решено да се изгради централата в Белене, имало и три първи копки.

Българските данъкоплатци дали „доста пари" и централата „Белене" е била почти готова, но след като затварят блоковете на АЕЦ „Козлодуй" било решено, че това може да стане същото и с „Белене" и затова е било взето решение да се купят нови реактори, обясни Борисов.

„Връщат наличните реактори за жълти стотинки, които сега си работят в Русия. 2006 г. си дават една година срок – Станишев и Първанов от 2006 до 2007 г. е трябвало да подпишат договор за новата централа", коментира премиерът.

„Питал съм на какъв инфлационен индекс са договаряли цента, но те не казват за инфлацията и в годините колко ще струва. Станишев проявява характер и не подписва този договор, но ако той е искал да строи централа, между 2006 и 2007 г. е щял да подпише договора", каза още Борисов.

#АЕЦ „Белене" #Бойко Борисов #министър-председател #строеж #договор #Сергей Станишев #цена