Обратно към пълната версия на статията »

Само 5 от новите 212 назначения в Министерския съвет избрани с конкурс

Само 5 от новите 212 назначения в Министерския съвет избрани с конкурс
В Министерски съвет работят общо 432 души, новоназначените са 212 през последните 2 г. и половина, от тях с конкурс са назначени 5-има, обяви Даниел Вълчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва петима от новоназначените 212 служители на Министерския съвет през последните 2 г. са избрани с конкурс, обяви Даниел Вълчев от Националния съвет на Движение „България на гражданите“.

Информацията е получена от партията на Меглена Кунева след отправени питания до министерствата и МС за числеността на персонала, назначенията по време на мандата, а и заплатите заради данни за раздадени повече от 17 млн. лв. бонуси за административни служители.

„Коментира се въпросът дали най-правилните хора са на точните места. През последните месеци и години този въпрос се изостря. В Министерски съвет работят общо 432 души, новоназначените са 212 през последните 2 г. и половина, от тях с конкурс са назначени 5-има. Останалите не знам как са назначени, с различни вероятно административни правни хватки“, предположи Даниел Вълчев.

„Ако това правителство не беше намалило средствата за образованието на 3,5% от БВП, щеше да има повече от половин милиард в системата и нямаше да има нужда от дребни патриархални жестове: ето ви още 20 млн. Няма защо някой да се прави на Дядо Коледа и да дава този половин милиард по 1-2 милиона“, коментира още Даниел Вълчев, бивш министър на образованието.

Той уточни, че няма нищо против увеличаването на възнагражденията на държавните служители, ако те са формирани по правилен начин.

#бонуси #държавна администрация #Министерски съвет #Даниел Вълчев #Движение „България на гражданите“