Обратно към пълната версия на статията »

Зетят на ген. Стоименов бил съдружник на Борисов, Баретата и Циганов

Зетят на ген. Стоименов бил съдружник на Борисов, Баретата и Циганов
Дъщерята на съветника по национална сигурност на президента Плевнелиев – ген. Стоимен Стоименов, е омъжена за иракчанина Самир Франсис, имащ общ бизнес с фирми около Борисов, както и със сина на военния министър Ангелов. Снимка: „Биволъ“
A A+ A++ A

Съветникът по национална сигурност на президента Росен Плевнелиев  – ген. Стоимен Стоименов, е бил съдружник на премиера Бойко Борисов, както и е имал отношения с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, разкрива сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“.

Преди дни в ефира на Канал 3 политологът Антон Тодоров показа архивни документи, според които Стоименов е бил на партиен пост по време на комунизма. Той е бил заместник на ген. Велко Палин във Военно-административния отдел на ЦК на БКП.

Ген. Стоименов отрече твърденията, заявявайки, че бил обикновен инструктор. Той обаче призна, че е работил в ДАНС, преди да бъде назначен като съветник при президента, заедно със зет си Борис.

Дъщерята на Стоименов е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис, известен също като Ибрахим, разкри „Биволъ“.

Франсис е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми със Златко Баретата, както и с изгонения заради заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов.

Според информацията на службите Франсис е бил перач на парите на Баретата и на ТИМ.

Борисов, Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Костов, Веселин Костов и Венцислав Божилов основават в Червен бряг фирмата „Прайхим“ ООД през 1997 г., която се занимава с производство на сапун.

Друга фирма, свързана с бившата приятелка на премиера Цветелина Бориславова, „Праймхим“ е била регистрирана на ул. „Г. Раковски“ 209 в София, на който адрес е и охранителната фирма на Борисов „Ипон“.

„Праймхим“ се оказа част от обширна мрежа от фирми, свръзани с ТС Банк, пише „Биволъ“. Към тази мрежа може да се причисли и „Прайхим“.

След като Борисов става главен секретар на МВР през 2001 г., той прехвърля собствеността на „Ипон“ на Надка Маринова.

Същата година Пламен Тачев от „Прайхим“ регистрира фирмата „Би енд Пи комерс“ заедно с Маринова.

Тачев, който е родом от Червен Бряг, в момента е депутат от ГЕРБ. Той успя да се прочуе с това, че назначи дъщеря си на работа в парламента.

Други двама съдружници на Борисов от „Прайхим“ Веселин Костов се оказа близък до Мирчо Циганина и в момента е подсъдим по делото за източване на държавния резерв чрез сделки с горива и зърно.

Брат му Николай също е замесен в схемата и е подсъдим за участие в ОПГ и документни измами.

Самир Франсис напуснал „Прайхим“ заедно с Борисов в края на 1998 г. Той е иракчанин, натурализиран българин и зъботехник по образование.

През март и август 1998 г. Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов - Златко Баретата, „Бинго Нова“, което се намира в подлеза на Централна гара, и „З.Е.С.“, в която Ибрахим е управител.

В момента „З.Е.С.“ е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на осем години лишаване от свобода.

След като Борисов става кмет на София, Франсис печели милиони с фирмите си „Строй Комерс 2004“ и „Билдко“, занимаващи се със строителство и имоти.

Двете фирми са бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община, отбелязва „Биволъ“.

Зетят на ген. Стоименов има и обща фирма с известния руски гангстер Константин Циганов, който е шеф на криминалната групировка „Уралмаш“.

Циганов беше изгонен от България през 2011 г. като опасен за националната сигурност. Той бе засечен с Бойко Борисов по време на благотворителен мач.

Фирмата на Франсис и Циганов „СИТ-1“ и е действаща. Циганов, който движи бизнеса си от Белград, се явява съсобственик.

Според справка в Търговския регистър дъщерята на Стоименов – Таня, по мъж Франсис, притежава на свое име медико-техническата лаборатория „ТМФ Смайл“, която се занимава със зъботехнически услуги.

Братът на Самир Францис – Салар, през 1998 г. регистрира фирмата „Селим Ко“ ООД, като негов съдружие е Владимир Ненчев.

По същото време Ненчев е съдружник със сина на настоящия военен министър Аню Ангелов – Пламен Ангелов, във фирмата „Централноевропейска финансова компания“.

Племен Ангелов е управител на компанията и в момента, но през 2000 г. собствеността се прехвърля на фирмата „Владимир Дистилърс Къмпани“, която се оказа собственост на американска фирма от офшорен щат, разкри още „Боволъ“.

През 2011 г. „Селим Ко“ участва в търг за военното летище в село Кондофрей и печели с оферта от 1 250 млн. лева, като продажбата е била подписана от Аню Ангелов.

След като се сдобива с летището, фирмата „Селим Ко“ се преименува на „София Уест Еърпорт“, а Салар прехвърля собствеността си на холандската офшорна компания „Ориол Инвестмънтс Кооперати“.

Ненчев продължава да е управител и собственик на половината капитал през фирмата „Випи Капитал“.

През следващата година в летището се наливат милиони, като то е ремонтирано и вече може да приема карго полети, а бъдеще и чартърни полети.

#„Биволъ" #Бойко Борисов #министър-председател #Константин Циганов #Аню Ангелов #министър на отбраната #летище