Обратно към пълната версия на статията »

Еколози предлагат създаването на защитен парк „Черноморско крайбрежие“

Еколози предлагат създаването на защитен парк „Черноморско крайбрежие“
[СОФИЯ-ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ-ЗАСТРОЯВАНЕ-ЧЕРНО МОРЕ] СОФИЯ-ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ-ЗАСТРОЯВАНЕ-ЧЕРНО МОРЕ Общество / 2013-01-15 12:36:40 Днес, 15 януари се проведе пресконференция на организаторите на протеста от 14 януари случаите на презастрояване на българското Чер
A A+ A++ A

Да се създаде Национален парк „Черноморско крайбрежие“, за да се спре застрояването му, предлагат природозащитници.

Борислав Сандов от партия „Зелените“ заяви, че причината за предложението на еколозите са многото опити за застрояване и презастрояване на българските плажове, цитира го Дарик.

Еколози от различни организации искат „Черноморско крайбрежие“ да включва 10 курортни плажа заедно с прилежащата към тях територия, с широчина не по-малка от 350 м в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг.

Според еколозите плажовете трябва бъдат обект на защита в националния парк, с което ще се спре масовото застрояване на Черноморието.

Сред плажовете, които природозащитниците искат да бъдат защитени, са Иракли, Камбийски пясъци, Карадере, Аркутино, Крапец, Света Анна на границата с Румъния и още няколко.

Сандов обясни, че предложението за обявяване на защитена територия е насочено към Министерството на околната среда и водите, но то ще бъде изпратено и до всички политически партии.

„Когато такъв обект се обяви за национален парк, собствеността в него става само държавна“, коментира Сандов.

Той добави, че терените, за които има сключени в последните няколко години сделки на много ниска цена, трябва да бъдат върнати като държавна територия, за да може тя да бъде опазена.

„Случаят с Иракли показва, че реакцията на институциите може и да се задейства понякога“, коментира още Сандов.

Според него, въпреки че процедурата по застрояване на терена е спряна, възможността да се стигне до още протести, ако казусът не се реши, е голяма.

Според еколозите по този начин за защитените плажове ще отговаря екоминистерството, което ще контролира застрояването им, като възможността за концесията им остава, но това ще бъде балансирано.

#Борислав Сандов #„Зелените" #еколози #парк #национален парк #Черноморие #плажове