Обратно към пълната версия на статията »

БНБ пуска златна монета с Богородица

БНБ пуска златна монета с Богородица
A A+ A++ A

Българската народна банка пуска в обращение oт 19 декември златна възпоменателна монета „Богородица Пътеводителка“ от серията „Българска иконография“, съобщиха от банката.

Монетата ще се продава на касите на БНБ за 180 лв. без ДДС (монетата е инвестиционно злато).

Това е поредната монета от серията, на която чрез авторско решение е представена реплика на двустранната икона „Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)“, съхранявана от 1939 година в Националния църковен музей – София.

Монетата цели да събуди колекционерски интерес и да се превърне в подходящ подарък за предстоящите коледни и новогодишни празници, свързани с отбелязване на началото, на новото и на надеждата за добро.

Номиналната стойност на монетата е 20 лева. Тя е от злато, проба 999/1000, емисия 2011 г., качество мат-гланц, висше.

Теглото на монетата е 1.55 г, диаметърът - 13.92 мм, гурт – гладък, тираж - 6000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „20 ЛЕВА“ и годината на емисия „2011“.

На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона „Св. Богородица Одигитрия“ (ХІV – ХV век) от църквата „Св. Йоан Богослов“, и надпис „Св. Богородица Пътеводителка“. Автори на художествения проект са Иван Тодоров и Тодор Варджиев.

#Св. Богородица #златна #монета #БНБ