Обратно към пълната версия на статията »

Хепатит В - какво не знаем?

Хепатит В - какво не знаем?
A A+ A++ A

Вирусът на хепаптит В причинява тежко заболяване на черния дроб, чиито усложнения могат да доведат дори до смърт.

В България подобно на страните от третия свят, заболеваемостта от хепатит все повече нараства, за разлика от страните на Запад, където заболяването изчезва, благодарение на масовите ваксинации.

Тъй като се оказва, че България е единствената страна в Европа с толкова голям процент заболеваемост, добре е да сте запознати с някои факти за заболяването:

Как може да се заразим?

- по полов път

- по време на кръвопреливане, акупунктура, козметични процедури нарушаващи целостта на кожата

- от бременна майка на плода

- по контактно-битов път в семейна среда

Лесно ли е да се заразим?

Вирусът на хепатит В е 10 пъти по-вирулентен (заразен) от вируса на СПИН.

Колко време след заразата разбираме, че сме болни?

Обикновено инкубационният период (периода до проявата на болестта), трае между един и 6 месеца, средно 3. Вирусът може да бъде открит в кръвта и други телесни течности няколко седмици преди появата на симптомите. Т.е. човек може да се чувства здрав, но вече да е носител на заразата.

Опасен ли е хепатит В?

Вирусът е една опасните епидемии в световен мащаб. Според статистиките до 25% от хората заразени с хепатит, умират от чернодробни усложнения.

Как да се предпазим?

Спазвайте висока лична хигиена. Не използвайте чужди вещи, независимо чии са. По време на козметични процедури изисквайте персонала да почисти инструментите си пред вас със силен дезинфектант. Можете да си поставите ваксина срещу хепатит В, която ще ви осигури доживотна сигурност за предпазване от заболяването, тъй като се изгражда траем имунитет. Тя е абсолютно задължителна за всички здравни специалисти.