Обратно към пълната версия на статията »

Прородозащитници искат публичност на всички сделки с държавни имоти

Прородозащитници искат публичност на всички сделки с държавни имоти
Според експертът към WFF Александър Дунчев (всредата) най-същественият проблем, който стои в основата на всичките гафове и далавери, е липсата на прозрачност. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата и Агенцията по горите да публикуват всички сделки с държавни имоти, за да се види какво се продава и на какви цени, заяви експертът към WWF от коалиция „За да остане природа в България" Александър Дунчев по повод скандалa около застрояването на дюните край Несебър.

Според него най-същественият проблем, който стои в основата на всичките гафове и  далавери, е липсата на прозрачност, предаде БГНЕС.

„Бях изискал и ми се даде такава информация, от която добих някаква представа, че все пак става нещо нередно. И тази сделка го доказа", каза Дунчев.

На второ място еколозите ще искат и пълна прозрачност и на устройственото планиране, след като разбрали, че даже Дирекцията на национален строителен контрол (ДНСК) не е получили достъп до Общия устройствен план на Община Несебър и не е разбрала какво е предвидено за тези дюни.

Според Дунчев това означава, че има непрозрачност и между държавните органи, която е абсолютно недопустима.

„ Открай време се борим за повишаване на тази прозрачност въз основа на едно решение на Орхуската конвенция", добави той.

Освен това природозащитниците ще се борят и всички разпореждания с държавни гори и земеделски земи да се извършват чрез търг, за да се избегне зависими, а не независими експерти „да пишат някакви зависими и неправилни оценки".

„Да изкараш урбанизирана земя по средата на Несебър да струва 20 лв. на кв. м., това няма как да е независима оценка и показва някакъв законодателен и корупционен проблем", коментира Дунчев.

По неговите думи нямало никакво значение кога са започнали и кога са завършени сделките.

Еколозите смятат да се обърнат към премиера, за да спре първо разпродаването на държавни гори без търгове и с „някакви измислени, нереални пазарни оценки".

„Това стане ли, следващата стъпка ще е вече да се види изобщо дали е допустимо да се продава държавна гора с цел застрояване от частни лица. В закона и сега пише, че гори в „НАТУРА 2000" и защитени зони не се продават. В случая точно това се е случило и трябва да разберем защо се е случило, за да не се допуска повече", добави Александър Дунчев.

#Агенция по горите #експерт #WWF #коалиция #„За да остане природа в България" #Александър Дунчев #Несебър #Дюни #земи #защитени територии