Обратно към пълната версия на статията »

Какво похапват по света за Нова година

Какво похапват по света за Нова година
В Гърция за Нова година хапват Василопита, в която се слага паричка. Снимка: super.abril.com.br
A A+ A++ A

Хората по света консумират най-различни храни в новогодишната нощ и в първия ден от Новата година.

Много от ястията са свързани с поверията идващата година да донесе благоденствие, здраве, щастие и успехи, предаде БГНЕС.

Някой вярват, че храната във формата на кръг носи щастие, защото е символ на затворения кръг на една и началото на нова година. Затова и холандците в очакване на Новата година хапват понички, финландците кръгъл плод, а американците боб.

В Гърция за Нова година хапват Василопита, в която се слага паричка.

Като чукне полунощ във Филипините, е важно масата да е отрупана с храна, което означава благоденствие. За просперитет и успех в Новата година се слагат седем различни кръгли плода.

В Япония се слага особено дълга юфка на ленти, която символизира дълъг живот. За благоденствие и здраве пък се предлага сладкиш на мощта.

В южната част на щатите вярват, че подготовката на черен боб за Новогодишната нощ носи щастие, зелената храна като зелен боб, спанак или зеле, които припомнят на цвета на доларите, носи пари.

За Нова година на празничната трапеза в Австралия трябва да има прасенце. То символизира среща и благоденствие. Като десерт се предлага сладолед от мента във форма на детелина с четири листа.

Традицията в Сицилия казва, че щастието през новата година идва при онези, които хапнат лазаня, а всички онези, които на трапезата сложат макарони или друг вид паста, освен лазаня ще бъдат нещастни.

Когато чукне полунощ в Испания испанците похапват 12 зърна грозде - по едно за всеки месец, за да бъдат щастливи през цялата идваща година.

За нова година в Норвегия се черпят с пудинг от ориз. В него слагат един бадем. На този, на който се падне бадема ще бъде щастлив цяла година.

Киселото зеле е основното ястие в новогодишната нощ в Германия. То се сервира по различен начин. Предпочитано е задушеното зеле със свинско или шницел. На масата задължително трябва да има и някакво пържено тесто. Става въпрос за понички със сладко или друг крем. Празничната вечер приключва, след като всеки е изял малко прасенце направено от марципан, защото се вярва, че то носи щастие.

Първото ястие за новогодишната нощ в Бразилия е супа от леща и ориз. Ритуалът, който може да подсигури добри парични средства е консумирането на нар. Седем зърна от този плод са достатъчни за подсигуряване на щастие през следващите 12 месеца. На празничната трапеза има и ястия от свинско. На този ден не се слагат раци нито пуйка, защото се вярва, че те носят нещастие.

Хедонизмът (философско учение, което смята удоволствието за основна цел в живота - бел.ред) се чества през цялата година в Италия. Върхът обаче настъпва точно по празниците. Сред любимите ястия, които се подготвят за новогодишната нощ са различни видове риба, обикновено добре опушени и осолени, както и пасат Вермичели (макарони на фурна), печена или пържена змиорка и специалния хляб (козунак) Пенетоне. Хлябът често е сладък в различни форми, украсен със захаросани плодове, бадеми и стафиди и обикновено се поднася като десерт.

Василопита е вид хляб, който се сервира в гръцките домове около Нова година. Тестото е различно в различните части на Гърция. Общото навсякъде е да се сложи златна пара. След като и изпечен хлябът се разделя между членовете на семейството и този, който има щастието да получи парата може да се надява на богата година. Като месо се сервира пуйка пълнена с кестени и грозде.

#Нова година #Гърция #Япония #Австралия #Италия #Бразилия #Испания #Норвегия