Обратно към пълната версия на статията »

Фидосова покани посланиците на страните от ЕС да обсъдят Изборния кодекс

Фидосова покани посланиците на страните от ЕС да обсъдят Изборния кодекс
Искра Фидосова е изпратила писмо този петък до дипломатите, с което предлага срещата да е с ръководството на групата на ГЕРБ и с депутати от правната комисия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на правната комисия Искра Фидосова покани на среща в края на януари посланиците на страните от ЕС, за да обсъдят поправките в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентър на ГЕРБ.

Фидосова е изпратила писмо този петък до дипломатите, с което предлага срещата да е с ръководството на групата на ГЕРБ и с депутати от правната комисия, информира „Дневник".

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ иска да представи пред посланиците приетите в комисията текстове по отношение изпълнението на дадените препоръки, както и да изкаже своята позиция по поставените теми, „довели до по-сериозни спорове с представители на част от опозицията".

Преди седмица лявата и дясната опозиция отказа да участва в дебата и гласуването на текстовете за Изборния кодекс, тъй като те не давали гаранция за честни избори.

От БСП и ДПС обвиниха управляващата партия, че с промяната не се отговаря и на препоръките в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след последните избори през 2011 г.

От ГЕРБ пък заявиха, че с предложенията си опозицията се готви да манипулира парламентарните избори през 2013 г. и отказаха да обсъждат закона, докато не получат извинения от БСП и ДПС.

В писмото до п осланиците в ЕС Фидосова пише, че ГЕРБ са поели ангажимент, че промени в Изборния кодекс в последните дни преди изборите няма да има и държат да спазят обещанието си.

„Направихме всичко възможно преди края на 2012 г. да бъдат приети в пленарна зала всички тези промени, отразяващи препоръките от доклада на ОССЕ, така както са приети съгласно окончателните редакции на Комисията по правни въпроси", пише още Фидосова.

#Искра Фидосова #писмо #посланици #ЕС #Изборен кодекс #обсъждане #текстове #избори #ДПС #БСП