Обратно към пълната версия на статията »

Готовото тесто съдържа опасни бактерии

Готовото тесто съдържа опасни бактерии
A A+ A++ A

Готовото тесто може да има връзка с редица заболявания и отравяния. До този извод стигнаха американски учени.

Даже при изпичане бактериите, които се съдържат в този вид полуфабрикати, не могат да бъдат унищожени напълно, заяви доктор Карън Хил от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията. В течение на дълги години се смяташе, че готовото тесто е опасно заради яйцата, които могат да съдържат бактерията салмонела. Но се оказва, че опасността не се крие само в това.

За да се запази дълготрайността на този вид продукт, в него се добавят изкуствени съставки, пояснява епидемиологът. В хода на експеримент с мишки е установено, че при тези от тях, които са хранени с хлебни изделия от готово тесто, са наблюдавани промени във вътрешните органи, допълват от БГНЕС.

Що се отнася до реакцията на човешкия организъм на подобен вид продукти, в най-добрия случай може да се появи алергия или отравяне, отбелязва доктор Карън Хил.