Обратно към пълната версия на статията »

Лактация и грижа за гърдите след раждане

Лактация и грижа за гърдите след раждане
A A+ A++ A

През време на бременността гърдите достигат своето пълно морфологично развитие. Решаваща роля за това имат плацентарните хормони - естрогени, прогестерон, плацентарен лактоген – STH. След ІІ лунарен месец гърдите нарастват за сметка на жлезния паренхим. Увеличава се кръвната циркулация. Под кожата прозират кръвонапълнени вени. Още тогава от зърното може да се изцеди оскъдно количество – colastrum (коластра) - гъст бледожълт секрет. В края на бременността коластра се отделя и спонтанно.

Високите нива на естрогените потискат отделянето на пролактин. След раждането нивото на естрогените пада и започва лактогенезата. В потвърждение на тази теза е и фактът, че при задържани плацентарни части лактация няма.

Лактогенеза - появата на кърмата

Основен хормон, отключващ лактогенезата, е пролактина. Други – глюкокортикоиди, тироксин, инсулин. Най-ефикасното средство за стимулиране на лактогенезата е редовното евакуиране на млякото от гърдата чрез сукане или изцеждане. Затова от изключително значение е ранното поставяне на кърмачето на майчината гръд след раждане.

За поддържане на млечната секреция значение имат общото психическо и физическо състояние, хранене и прием на течности.

Дразненето на мамилите води до рязко увеличаване на налягането в тях, което се дължи на отделяне на окситоцин от неврохипофизата. Плачът на бебето, по условнорефлекторен път, също увеличава секрецията на окситоцина. Т.е. сукането и бебешкият плач са основните фактори жената да има кърма.

В първите 2-3 дни се отделя предимно коластра: богата на белтък, въглехидрати, масти, соли, антигени и антитела. След 3-4 дни започва отделянето на мляко. Гърдите силно набъбват, причинявайки разпъваща болка и лек фебрилитет. Първоначално се отделя около 200–300 ml/ 24 h, а на 3-4 месец до 800–1200 ml / 24 h. При прекъсване на кърменето за 2-3 дни настъпват промени в гърдите, свързани със задръжка на мляко. Гърдите стават плътни и болезнени.

Грижата за гърдите е основна част от безпроблемния процес на лактация. За да бъдат избегнати неприятни здравословни усложнения, кърмачката трябва да спазва няколко основни лесни правила:

  • да носи сутиен
  • да се профилактира образуването на рагади – малки разранявания по ареолите
  • преди кърмене - измиване
  • 20-30 мин. след кърмене - изцеждане.