Обратно към пълната версия на статията »

БДЖ твърди, че е провалила стачката

БДЖ твърди, че е провалила стачката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стачкуващите железничари в сряда са 17 за цялата страна, а в София има само един стачкуващ синдикален лидер, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Ръководството на националния железопътен превозвач обмисля варианта да възстанови движението на спрените днес 166 влака, които се движат в интервала от 8 ч. до 16 ч.

Тези влакове бяха спрени от движение поради стачните действия, които нарушаваха редовния им график и водеха до сериозни финансови загуби за дружеството, обясниха от компанията.

БДЖ припомня, че броят на доброволно приелите да бъдат освободени от длъжност вече е 977 служители.

От своя страна председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев заяви, че стачните комитети все още преговарят какво решение да вземат, предаде БГНЕС.

На въпрос дали стачката продължава, след като в БДЖ обмислят да пуснат отново всички спрени влакове, Бунев отговори, че стачните комитети ще решат дали да продължат да стачкуват, след като БДЖ пусне отново влаковете да се движат.

„Те, като са спрели влаковете, ние къде да стачкуваме?“, попита риторично той.

Днес е 21-вият ден от стачката на железничарите, но тази сутрин всички влакове бяха спрени не от стачкуващите, а с решение на БДЖ с обяснението, че дружеството търпи още повече загуби от стачката.

Сред спрените влакове са както пътнически, така и бързи и ускорени бързи влакове.

Реално от днес до 5 януари следващата година няма да се движат около половината от пътническите влакове в страната, а от 10 януари 2012 година БДЖ спира окончателно още 138 влака в цялата страна.

Според синдикатите спирането на допълнителните 166 влака е локаут.

От ръководството на БДЖ преди дни заявиха в отворено писмо, че стачката вече е незаконна заради влезлия в сила нов график на движение на влаковете.

В писмото се посочва, че арбитражните решения за транспортно обслужване са издадени въз основа на стария график. От КНСБ заявиха, че стачката продължава да е законна.