Обратно към пълната версия на статията »

Особености на храненето в третата възраст

Особености на храненето в третата възраст
A A+ A++ A

Храненето на хора в напреднала възраст се характеризира с някои особености, които го отличават от храненето на хора в млада и средна възраст.

При индивидите над 60 години, се наблюдават намалена основна обмяна, белодробен капацитет, инсуларен апарат, хормони, стомашна киселинност, имунитет, активна телесна маса, скелетна маса, вътреклетъчна течност. Освен това е нарушена абсорбцията микронутриенти, витамини и минерални вещества (Ca, Fe, Zn) и организмът има намалени енергийни нужди – 1800–2000 ккал за жени и 2200-2400 за мъже. С времето намалява и потребността от белтък, тъй като се забавят процесите на разграждане и синтез.

Тези фактори налагат някои основни правила на здравословното хранене в третата възраст.

Менюто трябва да включва поне веднъж дневно мляко, пиле или риба.

Съотношението на белтъци към въглехидрати да бъде приблизително 1:1,3.

Ограничават се въглехидратите в храната, особено простите – захар, бяло брашно, бял ориз.

Дава се предимство на плодовете и зеленчуците в менюто, за предпочитане свежи.

Поради по-висок риск от метаболитна ацидоза, добре е да се приемат повече алкализиращи храни – мляко и зеленчуци.

Важни микроелементи, които менюто трябва да включва, са:

  • ванадий – за липидната обмяна
  • никел – за синтез на нуклеиновите киселини – ДНК и РНК
  • молибден – за мускулната тъкан.

 

Фибрите в менюто трябва да се увеличат като превенция на ленивите черва и рака на дебелото черво.