Обратно към пълната версия на статията »

Дания – поредната надежда за Шенген

Дания – поредната надежда за Шенген
„Надяваме се до март месец да има положително решение за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство“, каза Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Датският министър на вътрешните работи Маргрете Вестагер е уверила българския си колега, че разширяването на Шенгенското пространство ще бъде сред приоритетите на Датското председателство на ЕС, което започва от 1 януари 2012 година.

„Надяваме се до март месец да има положително решение за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство и поетапното отпадане на границите да стане факт в началото на идната година“, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след неформална среща с министър Вестагер в Брюксел, предаде агенция „Фокус“.

Министър Цветанов бе категоричен, че за страната ни остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор и призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и за обсъждане на темата от холандския парламент.

Българският вътрешен министър припомни, че в началото на тази година Германия и Франция също са изразили резерви относно разширяването на Шенген, но са променили позициите си след динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

„За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните. Надявам се, че относно отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск“, уточни министър Цветанов.

По думите му в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, от който са засегнати много държави - членки на ЕС, включително и Гърция.

„Стараем се максимално да повишим капацитета за справяне с евентуален миграционен натиск на българо-турската граница, но за момента подобна неблагоприятна тенденция не е отчетена“, обясни Цветанов.

#министър на вътрешните работи #Маргрете Вестагер #шенгенското пространство #Цветан Цветанов #Цветанов #среща