Обратно към пълната версия на статията »

Първите сексуални преживявания променят структурата на мозъка

Първите сексуални преживявания променят структурата на мозъка
A A+ A++ A

Японски учени от университета Сайтама установиха при опитни мишки как първите сексуални преживявания променят структурата на мозъка им, пише „Дейли Сайънс“.

Екипът, воден от невробиолога Шинджи Цукахара, откри микроскопични иглички, които се образуват в клетките на мозъка в тази област, която отговаря за сексуалното поведение. Девствените мъжки екземпляри имали много повече подобни образувания в сравнение със самците с по-голям сексуален опит. Японските учени за пръв път можаха да установят на клетъчно ниво промените, които настъпват в мозъка в зависимост от сексуалното поведение, допълват от БТА.

С натрупването на сексуален опит игличките намаляват на брой, свиват се и накрая напълно изчезват. Според учените този процес се управлява на хормонално ниво в присъствието на фертилна женска. По думите на Шинджи Цукахара откритите от тях микроскопични иглички „служат като еднопосочна улица на вида, която му позволява да се научи как да се чифтосва и когато целта е постигната, те изчезват и не са нужни на индивида“.

При женските мишки наличието на повече иглички ги прави по-податливи на ухажването от самците. И обратно, с инжектирането на препарат, който намалявал броя на тези образувания, женските стават значително по-малко активни в сексуално отношение.

Опитите на японския екип могат да послужат в бъдеще да бъде разработено лекарство за засилване на либидото при мъжете, като бъде стимулирано производството на подобни иглички в нервните клетки, без да бъдат променяни хормоналните нива.