Обратно към пълната версия на статията »

Опасно ли е да ядем покълнали картофи?

Опасно ли е да ядем покълнали картофи?

gotvach.bg

A A+ A++ A

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва да не успеем да употребим цялото количество и така картофите покълват, позеленяват и се покриват с петна.

Безопасно ли е да консумираме покълнали картофи?

Покълналите картофи по правило не са безобидни. Всички признаци на стареене при картофите, както и при останалите зеленчуци, налагат изхвърлянето им.

Винаги, когато се съмнявате, по-добре изхвърлете картофа, отколкото да рискувате, пише az-jenara.bg. Това е препоръчително, защото в кълновете на картофите се съдържат опасно високи нива на токсини за разлика от пресните картофи.

Всички картофи съдържат тези токсини, наречени соланин и хаконин. Заради тези токсини картофите не се консумират пресни, а винаги след термична обработка. В пресните годни за ядене картофи тези токсини са в по-ниски нива, безопасни за организма. Но когато започне процесът на покълване, концентрацията на тези токсини значително нараства.

Ако по картофите се появят зелени петна и зони, това също е признак на негодност за консумация. Натрупването на хлорофил само по себе си не е опасно, но е ясен признак, че е започнал процес на покълване.

След изваждането на картофите тези процеси на увеличаване на токсините в тях следват естествения си ход. Ако картофите са изложени на пряка слънчева светлина покълването се случва много по-бързо. Токсините са най-концентрирани в самите кълнове и кожата на картофа, както и подлежащата му тъкан.

Какви са ефектите от тези токсини?

Колкото и опасни да са тези токсини в покълналите картофи, все пак трябва да изядете няколко порции с картофи, за да се проявят негативните им ефекти. Те са:

  • диария;
  • коремни болки;
  • повръщане;
  • главоболие;
  • треска;
  • висока температура.

Симптомите се проявяват в различна степен при различните хора. Значение има и приетото количество токсини.

Ако все пак имате покълнали картофи, какво да правите с тях?

При преценка, че картофите не са съвсем неизползваеми и искате да ги сготвите, за да не ги изхвърлите, трябва да ги обелите в дълбочина, така че да не останат никакви следи от кълновете. Трябва да ги сварите или изпечете на по-висока температура и по-продължително време, за да намалите ефекта на токсините. Изрязвайте тъканта под кълновете по-дълбоко, пише az-jenata.com.

#картофи