Обратно към пълната версия на статията »

7 съвета как да намалим вредата от мобилния си телефон

7 съвета как да намалим вредата от мобилния си телефон
A A+ A++ A

През последните години доста за заговори за вредата върху здравето, която мобилните телефони нанасят. Учените се разделиха на два лагери – твърдящи, че мобилните устройства неминуемо увреждат здравето, и такива, според които няма причина да се притесняваме. Вероятно тепърва предстои да узнаем истината. Все пак, ако искате да сте сигурни, че телефонът ви не е заплаха за вашето здраве и това на семейството ви, следвайте нашите съвети:

  1. Когато е възможно, говорете с говорител или устройство за свободни ръце. Когато телефонът е на разстояние над 5 см, това намалява трансмисията на електроманитна радиация към мозъка.
  2. Не спете с телефон под възглавницата. Препоръчително е да го изключвате или да го държите на минимум 1,80 метра разстояние от вас.
  3. Избягвайте да носите телефона си в джоб. Препоръчително е да го носите в чанта.
  4. По време на бременност намалете максимално употребата на мобилния си телефон. Според някои проучвания фетусът е много по-чувствителен на електромагнитни лъчения, отколкото възрастният организъм.
  5. Избягвайте да използвате мобилния си телефон в „метални кутии“ – асансьори, коли, влакови вагони, самолети и др. В тези случаи радиацията е по-силна.
  6. Препоръчително е деца под 15 години да използват максимално рядко клетъчни телефони. Някои автори смятат, че има връзка между употребата им и завишената честота на мозъчни тумори сред деца.
  7. Държте мобилия си телефон далеч от бебета и малки деца, не ги оставяйте да си играят или спят в една стая с тях.