Обратно към пълната версия на статията »

„Грийнпийс" откри опасни химикали в дрехи на водещи марки

„Грийнпийс" откри опасни химикали в дрехи на водещи марки
Според доклада „Токсични нишки" опасните химикали могат да причинят рак. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Опасни химикали в дрехите на водещи марки откриха от „Грийнпийс", сочат данните на докрад на международната организация, който беше оповестен в Пекин миналата седмица.

Според доклада „Токсични нишки" опасните химикали могат да причинят рак, защото се разграждат до вещества, нарушаващи хормоналния баланс на човека, когато са освободени в околната среда, предаде БНР.

И при модните и при спортните дрехи на световно известни компании при производството им се използват опасни химикали, вредни не само за околната среда, обяснява Деница Петрова от „Гринпийс" за България.

Тя допълни, че организацията е изследвала дрехи от 20 водещи модни марки,, като дрехите са произвеждани в 27 различни страни, предимно от Югоизточна Азия, Филипините, Китай, Индонезия и Индия.

„Много често тези химикали са част от производствената линия, понякога те нарочно са поставени заради името на самата марка. Мой съвет е, хората да внимават какви дрехи си купуват. Аз лично не бих си купила дреха, която има етикет „произведено" в някоя югоизточна държава", посъветва Петрова.

#„Грийнпийс" #дрехи #марки #отрови #вещества #Деница Петрова