Обратно към пълната версия на статията »

„Евророма" против ромския език в училищата заради опасност от етническо напрежение

„Евророма" против ромския език в училищата заради опасност от етническо напрежение
Лидерът на движението посочи още, че няма необходимост езикът да се изучава, тъй като от 23 века ромите говорят на него и няма да го забравят. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изучаване на ромски език в училищата би довело до етническо напрежение и е напълно излишно, обяви лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев.

По време на среща с образователния министър Сергей Игнатов Кънчев заяви, че за децата от ромски произход това е техният майчин език, който те знаели много добре от семейната среда и мястото му било „вкъщи, при мама", предаде Дарик.

Лидерът на движението посочи още, че няма необходимост езикът да се изучава, тъй като от 23 века ромите говорят на него и няма да го забравят.

„Основната позиция на „Евророма" по отношение на майчиния език е следната: майчин език - вкъщи при мама. В училище ние искаме ромските деца да изучават всичко това, което изучават и техните връстници, и най-вече да научат един хубав български език", каза Кънчев.

Министър Игнатов е поел ангажимента да бъдат разгледани исканията на „Евророма" и предметът ромски език да не е част от задължителните часове.

„Абсолютно е излишно. Както вече е написан петият цигански буквар и това е абсолютно излишно", добави Кънчев.

#„Евророма" #Цветелин Кънчев #училища #етническо напрежение