Обратно към пълната версия на статията »

В здравеопазването обмислят протести след изборите

В здравеопазването обмислят протести след изборите
A A+ A++ A

Протести назряват в системата на здравеопазването заради неподписания Колективен трудов договор (КТД) и ниските заплати. "Хората са готови да стачкуват, за да може някой в тази държава да им обърне внимание", заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Росица Палешникова, председател на медицинската федерация на КТ „Подкрепа“. От синдиката се противопоставят на едногодишното „замразяване“ на възнагражденията на медиците, което анонсира служебното правителство.

„Хората са възмутени от отношението на Министерство на здравеопазването (МЗ) и политиците към тях“, подчерта Палешникова. По думите ѝ диалог липсва, защото КТ „Подкрепа“ е единственият синдикат, който настоява за преговаряне и увеличаване на заплатите в сектор „Здравеопазване“. Тя посочи, че другият синдикат, който има законови права да преговаря, е КНСБ, но те смятат също като МЗ, че заплатите трябва да бъдат замразени за още една година, докато работодателите смятат, че въобще не трябва да има никакъв КТД, защото той ги обвързва с Националния рамков договор (НРД) и ако те не достигнат съответните заплати, ще бъда глобявани съгласно Закона за здравното осигуряване.

Палешникова изтъкна, че сега медиците получават заплати по договора, подписан към началото на 2022 година. Те са от порядъка на 1450-1500 лв. за медицински сестри и акушерки и 2000 лв. за лекари. „Тогава минималната работна заплата е била 710 лв., но предвид огромната инфланция, над 30-процентното увеличение на заплатите и трикратното увеличение на клиничните пътеки за този 2-годишен период и не сме съгласни, че пари в здравеопазването няма – пари има, въпрос е на добър мениджмънт“, коментира тя.

Според нея дори и общинските болници могат да повишат възнагражденията, тъй като те имат право освен, че работят по клинични пътеки, да бъдат дофинансирани и от МЗ, и от кмета на съответната община.

Палешникова обясни, че диалог с МЗ се води от два месеца и половина, но желание за промяна няма. „Както един наш певец казва: „ние в България не напредваме, а назадваме“. Защото в един момент ще останем без никакви хора – не само медицински сестри, а и лекари бягат от България и дори да има пари за здравеопазването, няма да може на никой да ги дадем“, подчерта синдикалистът.

#протест