Обратно към пълната версия на статията »

Дълговата криза в Eврозоната заплашва световната икономика, сочи ОИСР

Дълговата криза в Eврозоната заплашва световната икономика, сочи ОИСР
Заради лошите очаквания организацията призова централните банки да се подготвят за допълнително пускане на парични средства в обращение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дълговата криза в Еврозоната сериозно заплашва световната иконика, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

След като отправи предупреждението, ОИСР намали и прогнозите си за световния растеж, информират „Ройтерс“ и БНР.

Заради лошите очаквания организацията призова централните банки да се подготвят за допълнително пускане на парични средства в обращение, ако политиците не успеят да се справят с дълговата криза.

ОИСР прогнозира още, че световната икономика ще отбележи ръст от 2.9% през 2012 г. и 3.4% през следващата, които проценти са доста по-ниски в сравнение с оценките през май, когато организацията предвиждаше ръст от 3.4% през 2012 г. и 4.2 на сто през 2013 г.

Според ОИСР Еврозоната е изправена пред двегодишно свиване на икономиката. САЩ пък рискуват изпадане в рецесия, ако Конгресът не реши как да бъдат избегнати бюджетните съкращения заедно с завишаването на данъците през 2013 г.

Ако Вашингтон успее да преодолее разногласията, то американската икономика ще отбележи ръст с 2% през 2013 г., макар и пак да е по-нисък от прогнозата през май, когато ОИСР предвиждаше ръст на икономиката отвъд Океана от 2.6% за следващата година.

#Организация за икономическо сътрудничество и развитие #ОИСР #еврозона #криза #дългова криза #икономика #банки