Обратно към пълната версия на статията »

Украйна може да се размине с асоцииране към ЕС заради случая „Тимошенко“

Украйна може да се размине с асоцииране към ЕС заради случая „Тимошенко“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент заплаши да не ратифицира договора за асоцииране с Украйна, ако страната не преразгледа присъдата срещу опозиционната лидерка Юлия Тимошенко.

По този начин евродепутатите потвърждават подобни заплахи на отделните европейски правителства.

Евентуален отказ да се преразгледа присъдата на Тимошенко „би поставил в опасност приключването на договора за асоцииране“ между Киев и Брюксел и неговото ратифициране, подчертават евродепутатите в резолюция, приета в Страсбург, съобщи пресслужбата на ЕП.

Осъждането на Тимошенко представлява „злоупотреба на съдебната власт с единствената цел да се сложи намордник на украинската опозиционна ръководителка“, добавя ЕП.

Евродепутатите изразяват безпокойство от „възможно манипулиране на държавните институции с тясно партийни цели или с цел политическо отмъщение“.

На 18 октомври Европейският съюз отложи среща с президента на Украйна Виктор Янукович заради съмнение в съдебните стандарти в страната след процеса и присъдата на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Седмица по-рано Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор заради „превишаване на правомощията“ си при сключване на договори за доставка на природен газ с Русия в началото на 2009 г., които на практика сложиха край на руско-украинската „газова война“ от януари 2009, оставила голяма част от Европа, включително и България, без синьо гориво в средата на зимата.

Присъдата на Тимошенко предизвика остри критики от държави – членки на ЕС, и от европейски институции.

Според украинския президент Янукович дискусията за Тимошенко не трябва да бъде част от ангажиментите на Украйна за по-бърза евроинтеграция.

„Съдът е независим и взема сам решенията си. Не можем много бързо да променим закони, които са в сила в Украйна от над 50 години“, заяви той.

Президентът дори намекна, че Киев е склонен да се оттегли от сделките с ЕС за асоцииране и за свободна търговия, които трябва да бъдат подписани през декември на срещата ЕС–Украйна и да бъдат ратифицирани до лятото на 2012 г.

Споразумението за асоцииране на дадена страна с ЕС е договор, създаващ рамка за сътрудничество, което е неизбежна стъпка преди кандидатура за пълноправно членство впоследствие.