Обратно към пълната версия на статията »

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители
A A+ A++ A

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.

Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да се гласува с машини.

Затруднение за изборните комисии ще създадат насрочените за деня след вота - 10-и юни, в Турция държавни зрелостни изпити, обясни Светлан Стоев от МВнР.

"Това означава, че комисиите, които са ситуирани в гимназиите, би трябвало да освободят своевременно помещението и тук вече е рискът със забавянето на потвърждението за получените протоколи. Искат - не искат, ако не са потвърдени протоколите, тези секционни комисии трябва да напуснат сградите, за да могат турските власти да си направят организацията за тези зрелостни изпити", поясни той.

Затруднения за организацията в чужбина представляват и започващите скоро две спортни събития - европейското футболно първенство в Германия, което стартира на 14-и юни, и лятната Олимпиада във Франция.

#избори