Обратно към пълната версия на статията »

Спецоперация за контрол на превозните средства на АМ „Хемус“

Спецоперация за контрол на превозните средства на АМ „Хемус“
A A+ A++ A

Неизползвнето на обезопасителни колани е сред най-честото нарушение, което установяват от полицията. Това обясни на брифинг главен инспектор Иво Писанов от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“.

Днес се провеждат действия на контролните институции на 21-ви км на автомагистрала „Хемус“ в посока за София. Те са част от разпоредената през март специализирана операция в цялата страна по линия на пътната безопасност. Тя ще продължи цяла година, по определен график и по области.

Основно ще бъдат проверявани товарните автомобили и автобусите, но и автомобилите. „Ще се проверява изправността на автомобилите, редовността на водачите, ще се проверява за спазване на Закона за движение по пътищата, като целта е ограничаване предпоставките за пътни произшествия и недопускането на такива“, посочи главен инспектор Писанов. Той призова водачите да се съобразяват с пътната обстановка.

Писанов отчете, че за април, по линия на тази операция, от "Пътна полиция" са проверени 3500 превозни средства и са издадени над 600 административно-наказателни документа.

В специализираната акция участват Националната агенция за приходите, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция „Митници“ и Главната инспекция по труда.

Директорът на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ Борислав Муеров отбеляза, че при проверката на тежкотоварните автомобил и автобусите най-честите нарушения при съвместните акции са техническа неизправност и условията за обем и размери на пътните превозни средства.

#"Хемус"