Обратно към пълната версия на статията »

Над 60 музея и галерии в страната участват в Нощта на музеите

Над 60 музея и галерии в страната участват в Нощта на музеите
A A+ A++ A

Над 60 музея и галерии от 25 области в страната се включват в инициативата Нощ на музеите. Тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития ще бъдат с вход свободен на 18 май.

Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа, като България се включва още в първото издание. Целта на събитието е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото и запознаване с културното наследство.

Област Пловдив също се включва в Европейската нощ на музеите. Етнографският музей в Пловдив ще покаже изложбите "Времето на алафрангата" и "Акварели от Южна Африка и Зимбабве", а Регионалният археологически музей ще отбележи инициативата с откриването на експозицията "Открития 2023. Тайните зад находките". Националните музеи "Христо Ботев" в Калофер и "Васил Левски" в Карлово ще предложат на посетителите както постоянните си експозиции, така и със специални събития като представяния на книги и концерти.

В Международния ден на музеите 18 май Градска художествена галерия – Пловдив ще посреща посетители безплатно във всички свои сгради с постоянни експозиции, както и в две от залите си с временни изложби.

Тази година празникът съвпада и с Европейската нощ на музеите и галерии, която се организира по същия повод винаги в събота вечер.

С удължено работно време от 10:00 до 22:00 часа ще приема посетители Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32, където ще може да се разгледа голямата юбилейна изложба „Литийно“ на скулптора Цвятко Сиромашки. Публиката ще има възможност и да се срещне с автора между 19 и 20 часа.

Живописецът Илия Желев също ще общува лично с почитатели между 19 и 20 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ 15). Неговата живописна изложба ще може да се види до 22 часа напълно безплатно.

В същата сграда на втория етаж достъпна за ценители ще бъде и изложбата „Православните покровители на Европа“ на софийската художничка Милена Велчева.

От 10:00 до 22:00 часа ще работи с вход свободен и Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22.

В голямата Постоянна експозиция на ГХГ-Пловдив на ул. „Съборна“№14А , която ще е отворена от 10:00 до 22:00 часа, ще гостува изкуствоведът д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък. Той е подготвил лекция на тема: „Българските музеи и съвремието, в което не успяваме да пристъпим. Случаят „Къща – музей „Ненко Балкански“. Тя ще започне в 19 часа.

В Художествената галерия "Борис Христов" във Варна жителите и гостите на града ще могат да видят над шест изложби и да посетят различни концерти и работилници.

В Регионалния исторически музей на Бургас посетителите ще могат да разгледат пана с орхидеи, изложбата "Рисувана керамика от Аполония", както и исторически и етнографски експозиции. Ето и подробния списък със събития:

Археологически музей (бул. „Алеко Богориди “ 21) - от 18:00 до 00:00 часа

Откриване на изложбата „Панагюрското златно съкровище“ – музейно копие, гостува Национален исторически музей – София. След представянето му в Дубай, копието на Панагюрското съкровище ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на Археологически музей – Бургас от 18 май до 30 август 2024 година. Представени са всичките девет съда от съкровището, изработени от 23-каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със сцени от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.

„Рисувана керамика от Аполония – Созопол“ е втората изложба, която представяме в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Тя ще гостува до 30 април 2025 г. Съдовете са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол. Върху представените съдове са изобразени редица религиозни, митологични и епически сцени. Особен интерес представляват различните форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.

„Домонетни и монетни парични форми през вековете“ е третата изложба, която е експонирана в зала „Трезор“ на Археологическия музей. В нея са представени медни слитъци от бронзовата епоха, стрели-пари от архаичната епоха, златни гръцки и македонски статери, гръцки тетрадрахми, римски златни солиди и денари, византийски златни номизми, български грошове, златни османски и сребърни монети, венециански дукати, австрийски и нидерландски льовенталери. По същество, изложбата проследява историческото развитие на паричните средства до XVIII в.

Етнографски музей (ул. „Славянска“ 69) – от 18:00 до 00:00 часа

Изложба „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. Тя е част от едноименен проект на Регионален исторически музей - Бургас, одобрен и финансиран от Министерство на културата. Чрез снимки, документи, предмети и експонати от фонда на музея е разказана историята на града в периода 1930 – 1945 година, както и личната история на самия д-р Магърдич Мелконян.

От 18:30 часа, в двора на Етнографската експозиция, бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на Бургаския духов оркестър под ръководството на диригент Атанас Камиларов.

От 19:15 часа в Етнокухнята на музея ще бъде изпълнена кулинарна демонстрация. Директорът на музея д-р Милен Николов ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта.

Исторически музей – (ул. „Лермонтов“ 31) - от 18:00 до 00:00 часа

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието може да бъде разгледана в залите на Историческия музей. Снимковият материал в изложбата обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фьобел, Уилям Килпатрик, Мария Монтесори, Овид Декроли и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Представени са и видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други, които също оказват важна роля за предучилищното възпитание у нас.

Ще бъде представена и презентация от ДА "Архиви" свързана с развитието на предучилищното образование в гр. Бургас.

Природонаучен музей (ул. „Константин Фотинов“ 30) - от 18:00 до 00:00 часа

Гостува изложбата „Записки по българските орхидеи“. Тя представя записки и рисунки на Любен Домозетски от неговите научни пътешествия из различни райони на България. С молив и бои в ръка авторът систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и рисунки всички диворастящи видове орхидеи в България. Освен публикуваните и известни за страната видове, Домозетски включва още няколко открити за първи път в страната орхидеи.

Музей „Старинен Несебър“

Изложбата „По дрехите посрещат“ представя 21 традиционни костюма от Източна Стара планина, Странджа и Бургаското поле от XIX и нач. на ХХ в. от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Изложбата ще бъде експонирана в новия Етнографски музей на Несебър от 15 май по случай Нощта на музеите, и ще остане там през летния сезон.


Регионалният исторически музей във Велико Търново, както и художествената галерия "Борис Денев" също ще се включат в Нощта на музеите с постоянни експозиции и специални събития, а Историческият музей в Бяла черква ще запознае посетителите с живота на Райко Даскалов и Цанко Церковски.

Русе се включва в Европейската нощ на музеите с разнообразие от събития за деца.

Регионалният музей и Художествената галерия в Стара Загора ще предложат на посетителите над 10 изложби и над 20 специални събития:

АНТИЧЕН ФОРУМЕН КОМПЛЕКС „АВГУСТА ТРАЯНА“

18 май /9:30 – 17:00/ и 19 май /10:00 – 13:00/ - Първи фестивал на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“. Възстановки на занаяти, бит, традиции и бойно снаряжение /по отделна програма/

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СТАРА ЗАГОРА, 19:00 – 23:00

Малка изложбена зала

Изложба „За честта и славата на България”. Изложбата представя 142 образци на български ордени, знаци, почетни звания и медали от 1878 до 1991 г. от фондовете на Регионален исторически музей "Стою Шишков" – Смолян.

IV-то експозиционно ниво

19:30 - Откриване на изложба „Накитите през хилядолетията“. Изложбата включва автентични накити от фондовете на РИМ-Стара Загора от праисторията до съвремието.

19:45 - Връчване на свидетелства на дарителите на музея за 2023

20:00 – 22:00 - Детска работилничка за накити от мъниста

Антична улица

Игрови модули „Антична мозайка“ и „Антична архитектура“

Лапидариум

20:30 - Балет на Държавна опера – Стара Загора в „Европейска нощ на музеите“

АРХИТЕКТУРЕН КОМПЛЕКС „МУЗЕЙ НА РЕЛИГИИТЕ“, 19:00 – 23:00

19:30 - Концертна програма на Смесен хор „Родина“ и Дамски камерен хор „Da capo“ при НЧ „Родина – 1860“

20:00 – 22:00 - Детско ателие по иконопис със Зорница Иванова и д-р Илиана Димова, преподаватели в Неделното училище при храм„Света Троица“

Изложба „Икони от Добруджа”. Изложени са творби, образци на възрожденската иконопис в периода XVIII-XIX в. от фондовете на Регионален исторически музей – Добрич.

КЪСНОАНТИЧНА МОЗАЙКА ОТ ЧАСТЕН РИМСКИ ДОМ, 19:00 – 23:00

19:00 – 23:00 - Отворена за посещение

МУЗЕЙ ,,ЛИТЕРАТУРНА СТАРА ЗАГОРА"

18:00 - Прожекция на документален филм за Мара Шопова и среща със създателите на филма.

КЪЩАТА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ“

19.00 - Детско – юношеската студия за сценични изкуства „Allegra“ ще представят спектакъла „Стихове по Гео Милев“

20.30 - ЛУДИ ПИПИРУДИ - авторски хумористичен спектакъл. Римувани истории, които Павлина Йосева и Рада Цонева създават.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - СТАРА ЗАГОРА, 19:00 – 23:00

Голяма зала

Представителна експозиция „Българска живопис”, колекция от фонда на ХГ Стара Загора

Дигитални изложби „Старозагорските хали”, „Стара Загора в картини“ и „Българска графика”

Западна зала

Изложба „Мащерка” - съвременна живопис на АНТОН АНТОНОВ

Камерна зала

Представителна изложба „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА. ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН, ДЪРВОРЕЗБА, ИКОНОПИС“ на Национална гимназия за приложни изкуства - Трявна.

Зала „Икони“

Представителна експозиция „ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО” – колекция от фонда на ХГ – Стара Загора

19:30 – 21:00 - Творческо ателие за деца „ТАЙНАТА РИСУНКА” с музейните педагози и уредниците на ХГ-Стара Загора.

Голяма зала

19:15 – 19:30 - Концерт на дамски хор „DA CAPO” при читалище „Родина-1860“ Стара Загора.

19:35 – 19:50 - Изпълнения на детско-юношески народен хор „ЖАРАВА“ при читалище „Родина-1860“ Стара Загора.

20:00 – 20:30 - Музикалните таланти от вокална студия „УСМИВКИ” при читалище „Родина-1860“ Стара Загора.

20:30 – 21:30 - LITTLE PICTURES OF LIFE – авторски проект на композитора и пианист Милен Кукошаров с участието на Кристиян Чернев (виолончело).

21:30 – 22:30 - MOON RIVER - концерт в изпълнение на Борис Тасков и Трио „Арте плюс” Мануела Манолова (пиано), Кейко Танака (флейта) и Милена Иванова (цигулка).

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите, която тази година се отбелязва на 18 май.Официалното откриване е предвидено за 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се включи детски танцов състав „Яворче“ от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“, с ръководител Таня Русев. Ще има и игра „Открий, снимай и сподели“, за която са предвидени награди с томбола за участниците.

РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и реновираната Къща музей „Хаджи Димитър“ ще бъдат отворени за посетители с „вход свободен“ от 9 до 23.30 часа.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ също се включва в международната инициатива. Обектите на галерията ще бъдат отворени безплатно за всички жители и гости на града от 16 до 23.30 часа.

В къща „Миркович“ от 18 до 20 часа ще има творческа работилница за деца. Там може да бъде разгледана постоянна експозиция „Старият Сливен“ на художника Добри Добрев. Има и изложба графики на Дешка Денева – илюстрации по произведения на Цоньо Калчев от книгата „Пей ми, славею чудесни“ – юбилейно издание по повод 150 години от рождението на поета.

В зала „Сирак Скитник“ от 19.30 часа ще бъде представен спектакъл на Димитър Тодоров „Рибарят и златната рибка“ – весела приказка в рими за децата ни любими. Смешно, цветно и без скука, но накрая със поука. Изложени са и постоянни експозиции „Българско изкуство XIX – XXI век“ и „Християнско изкуство“

В Узунова къща е изложбата от илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023 година. Изложбата е част от програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга и конкурс „Щастието е възможно“. Присъства и постоянна експозиция „Западно европейска графика IX – XX век“.

От Националния музей на текстилната индустрия също са предвидили богата програма за своите посетители. В 17 часа започва срещата с авторите на книжката „ Майсторът на платовете“. От 18 часа започва панелът „Споделени спомени“ – разказват порасналите участници в създаването на рисуваните епизоди. В 20 часа посетителите ще могат да се включат в демонстрации по ръчно предене. През цялото време от 17 до 22 часа могат да бъдат разгледани и постоянните експозиции на музея.

Входът за посетители и на Антична крепост „Туида“ ще бъде отворен свободно от 18 часа.

Богата програма за събитието е подготвил и Регионалният исторически музей в Благоевград - три изложби, два концерта, куклен спектакъл и шест работилници за деца.

Не по-малко богата е и програмата на Перник, където Регионалният исторически музей и неговите филиали канят на седем различни изложби и няколко работилници и ателиета.

За 16-ти път Регионален исторически музей “Стою Шишков” в Смолян ще отбележи Европейска нощ на музеите, която ще се състои на 18 май, събота. На нея ще бъде отбелязана 20-годишнината от покоряването на връх Еверест и гибелта на смолянският алпинист Христо Христов.

В програмата са включени още: Музейно кино- "Талай Сагар – между светлината и сянката" от 18.00 ч.,

„Бяла пелена“ – рецитал на Борис Хаджийски и Саша Георгиева-пиано от 19.00 ч. От 19:30 часа ще започне и „Памет за Христо Христов“ – откриване на изложба скулптури, рисунки, снимки и артефакти.

Следва „Музикални посвещения“ от 20.30 часа с Джаз концерт на Джаз квинтет Велека Цанкова(вокал), Димитър Льолев (саксофон), Станислав Арабаджиев (пиано), Калина Андреева (контрабас), Никола Горялов (барабани), DJ Руси, Брейкинг скуул Слипуокинг крю и Дръмс - Никола.

Вход свободен.

Подробна програма на събитията във всички градове, които се включват в Европейската нощ на музеите, можете да видите тук.