Обратно към пълната версия на статията »

Гръмотевици и градушки до дни. Синоптик посочи на коя дата започва жегата

Гръмотевици и градушки до дни. Синоптик посочи на коя дата започва жегата

canav

A A+ A++ A

По нищо не изневерява месец май на своите традиции и отново сме свидетели на температурни аномалии.

И днес ще има валежи. Гръмотевици няма да има, тъй като температурите са ниски. Главно в Западна България и в крайните южни райони днес ще превалява. Постепенно през нощта валежите ще се изместят към североизточните райони, в Добруджа през нощта ще превалява. От утре валежите за кратко започват да спират, а температурите да се повишават чувствително.

Това прогнозира синоптикът Петър Янков

За днес максималната очаквана температура в София е около 13 градуса, в събота максималната температура за столицата ще бъде 26, а в неделя - около 25 градуса.

"В събота ще прегърмява в Югозападна България. Там има условия за слаби градушки. Температурата на морската вода по нашето Черноморие е около 15-16 градуса, в Беломорието - около 20 градуса. В неделя се очакват повече валежи. Към средата на юни водата ще достига 18-20 градуса и ще става за плаж. Бавно се повишава температурата на морската вода, тъй като преобладават източни ветрове", каза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Според Янков следващата седмица времето ще бъде много динамично. От понеделник започна по-продължителен валежен период. За цялата седмица се очакват 70-80 л/кв.м.

"От 22 до 24 май се очакват много валежи. Температурите ще бъдат между 22-27 градуса, въпреки дъждовното време. На 24 май ще се понижат температурите и ще има интензивни валежи без гръмотевици. Най-много ще прегърмява на 22 и 23 май. Повечето валежи ще бъдат съсредоточени в западните и в централните части на страната. От 25 до 28 май ще се повишат чувствително температурите - ще бъдат между 25-31 градуса", добави синоптикът.

#градушки