Обратно към пълната версия на статията »

Хампарцумян: Политиците нямат желание да влезем в еврозоната

Хампарцумян: Политиците нямат желание да влезем в еврозоната
A A+ A++ A

Беше много важно да забраним хазарта, обаче Закона за приемането на еврото, той понеже е готов... Ако хазартът е по-важен от еврото, защо очаквате, че ще стане с приемането ни там? Онези хора, ако не видят мотивация от другата страна, освен че всичките критерии трябва да се изпълнени, трябва да има обществено мнение, което да иска това да се направи. Непрекъснато чуваме някакво мрънкане – готови, неготови и така нататък,а всъщност, като пресекат границата с Гърция, влизат в еврозоната и се чувстват прекрасно. Това мнение изрази финансистът Левон Хампарцумян пред Дарик.

Той подчерта, че у нас очевидно няма мотивация за приемането на еврото сред политиците, а голяма част от българите не са добре осведомени по въпроса.

Според него по-реалистичната дата за влизане в еврозоната е 01.01.2026 г., а не 2025 г. какъвто беше досегашният план. "Очевидно е, че България изпуска и този влак."

Хампарцумян категорично заяви, че икономиката ни е готова: „Голяма част от икономиката у нас е в частни ръце, успява доста добре да се справя с предизвикателствата като Ковид и войната в Украйна.“

„На пропагандните послания срещу еврото управляващите трябва да противостоят, а хората да се образоват по темата”, допълни още експертът.

„Обществото не упражнява необходимия натиск върху хората, които го управляват, за да могат да ги накарат да приемат това като приоритет.“

Относно ситуацията в Европа той коментира: „Европа си губи конкурентните преимущества. Тя беше сравнима с икономиката на САЩ, вече не е. Това го пише в доклади на Европейския съюз, на Марио Драги (бивш президент на Европейската централна банка). При всички случаи ще трябва да се правят усилия в тази посока ние да се реиндустриализираме като континент и да почнем да допринасяме повече за собственото си индустриално развитие.“

На въпрос дали обмисля влизане в политиката Левон Хампарцумян отрече, като добави, че има и други начини човек да бъде полезен.

#Левон Хампарцумян