Обратно към пълната версия на статията »

Въвеждат статут за училища с национално значение

Въвеждат статут за училища с национално значение
Списъкът с училищата с национално значение ще бъде преразгледан и вероятно ще бъде разширен, заяви зам. образователният министър Милена Дамянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на образованието предвижда промени, според които ще бъде въведен статут за училища с национално значение, заяви зам. образователният министър Милена Дамянова.

В понеделник зам.-министърът присъства в Габрово на откриване на библиотека в детска градина „Перуника“, след което се срещна с директори на учебни заведения от региона, информира Дарик.

„Една гимназия, едно училище, което е с национално значение, би трябвало да се радва на по-различно отношение от страна на държавата, а не само в наименованието си да съдържа думичката „национално“. Министерският съвет вече ще определя кои училища ще бъдат с национално значение“, уточни Дамянова.

По нейните думи единният стандарт ще се запази за тях в същия размер, както за останалите училища, но в зависимост от учебното заведение това може да означава по-голяма стипендия за учениците, по-бърза реализация на пазара на труда.

Списъкът с училищата с национално значение ще бъде преразгледан и вероятно ще бъде разширен.

Професионалните гимназии вече ще бъдат три вида - общински и държавни, а някои от държавните ще станат национални.

Зам.-министър Дамянова коментира и задължителната детска градина за четиригодишните.

„Няма как родителите, които са привърженици на домашното образование, няма как да са съгласни с това. Предвидили сме срок - 2016 г. за влизане на разпоредбата в сила. Няма как едно дете да се социализира, като си стои вкъщи, няма как да се научи да работи в екип, нещо, което много липсва на нашите ученици“, каза Дамянова и добави, че новият закон дава възможност за полудневна организация и почасови занимания.

Милена Дамянова съобщи, че за последните три години по ОП „Регионално развитие“ за ремонти на училища и за изграждане на детски ясли и градини са инвестирани около 200 млн. лева. В закона е предвидено да има изрична програма, която да действа до преходния период за четиригодишните - 2017 г. за подпомагане на общините за разкриване на нови места.

Зрелостниците от професионалните гимназии вече ще имат възможност да полагат като втори, а не като трети държавен зрелостен изпит матурата по професия. Това се предвижда в проектозакона за предучилищно и училищно образование, който ще бъде разгледан в парламента в петък.

Ако предложението бъде прието, то ще стане факт за дванадесетокласниците през 2013-2014 г. след влизане на закона в сила, съобщи Дамянова.

#училища #статут #национално значение #зам.-министър на образованието #Милена Дамянова #матури