Обратно към пълната версия на статията »

Коледни добрини

Коледни добрини
A A+ A++ A

Лекари от Александровска болница започнаха доброволна инициатива по извършване на прегледи на бездомни младежи от столичните центрове за временно настаняване на сираци над 16 години „Св. София“ и „Св. Димитър“ и частния пансион „Св. Константин“.

Част от тях участват в представителния тим на десетото, юбилейно световно първенство по футбол за бездомни в Мексико Сити през 2012 година.

Идеята за доброволните профилактични прегледи на сираците се породи след репортажите на телевизионните медии, които популяризираха футболния проект така, че той получи широка обществена подкрепа, и помогнаха на някои от бездомните да намерят работа („Протегната ръка“, 4.12/БТВ).

В навечерието на големия християнски празник Рождество лекарите от Александровска болница решиха да „протегнат ръка“ с консултации и експертно становище относно здравословното състояние на футболните звезди и на техните съквартиранти от центровете. Голяма част от временно домуващите споделят, че заради социалния си статус не са били здравно осигурени и никога не са били преглеждани, дори профилактично.

Медицинските прегледи на младежите ще се извършват по график в продължение на 7 дни (8–16.12), в УМБАЛ „Александровска“.