Обратно към пълната версия на статията »

Април счупи световните топлинни рекорди

Април счупи световните топлинни рекорди

Pixabay

A A+ A++ A

Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на климата, публикуван на 8 май, април е поредният "забележителен" месец с рекордни средни температури на въздуха и на морската повърхност в световен мащаб.

Необичайно топлите условия се появиха въпреки продължаващото отслабване на метеорологичното явление "Ел Ниньо", което допринася за увеличаването на топлината, заяви Службата на ЕС за климатични промени "Коперник", като посочи, че причинените от човека климатични промени са причина за изострянето на екстремните явления.

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята, според Коперник.

Април 2024 г. не прави изключение и е с 1,58 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1850-1900 г. преди индустриализацията.

"Макар и необичайна, подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура се случи преди това през 2015/16 г.", казва Коперник.

Средната температура за последните 12 месеца също е регистрирана с 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което надхвърля целта от 1,5 градуса по Целзий, определена от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Аномалията не означава, че е пропусната целта от Париж, която се изчислява за период от десетилетия. Но тя сигнализира "колко забележителни са глобалните температурни условия, които преживяваме в момента", заяви климатологът от "Коперник" Жулиен Никола пред АФП.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа, както и март, и целият зимен период.

През последните седмици части от Азия - от Индия до Виетнам - бяха засегнати от горещи вълни, а Южна Бразилия пострада от смъртоносни наводнения.

"Всеки допълнителен градус на глобалното затопляне е придружен от екстремни метеорологични явления, които са по-интензивни и по-вероятни", каза Николас.

През април планетата беше засегната от различни екстремни явления под формата на наводнения и суши. В голяма част от Европа април беше по-влажен от обичайното, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средното, съобщи Коперник.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои части на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив. Макар че източната част на Австралия беше засегната от проливни дъждове, в по-голямата част от страната имаше по-сухи от обичайното условия, както и в северната част на Мексико и около Каспийско море.

Естественият модел на Ел Ниньо, който затопля Тихия океан и води до повишаване на глобалните температури, достигна своя пик по-рано тази година и през април се насочи към "неутрално състояние", казва Коперник.

Въпреки това средните температури на морската повърхност са счупили рекорди през април за 13-и пореден месец. Затоплянето на океаните застрашава морския живот, допринася за увеличаване на влажността в атмосферата и излага на риск решаващата им роля в абсорбирането на нагряващите планетата емисии на парникови газове.

Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината дори може да се наблюдава преход към Ла Нина, която понижава глобалните температури, каза Николас, "но условията все още са доста несигурни".

Краят на Ел Ниньо не означава край на високите температури, пише БГНЕС.

#Ел Ниньо #април #рекорд