Обратно към пълната версия на статията »

От днес билетите на БДЖ са с 20% по-скъпи

От днес билетите на БДЖ са с 20% по-скъпи

canva

A A+ A++ A

От 7 май влизат в сила новите цени на билетите за влак. Увеличението е средно с около 20%. За предстоящия скок от БДЖ съобщиха в средата на миналия месец. Оправданието е "драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години".

Няма промяна в цените на картите за деца, учащи, семейства, хора с увреждания и възрастни, напомнят от компанията. Те ще продължат да плащат по 1 лв. Пътуването на деца до 7-годишна възраст остава безплатно.

Увеличението е средно с около 20% в зависимост от пътуването. По направлението София-Бургас-София вече ще се пътува срещу 36,70 лв. във втора класа на бързия влак. Ако закупеният билет е за първа класа, за отиване и връщане цената му ще бъде 46,00 лв. За сравнение преди влизане в сила на увеличението цената на билета е била 30,70 лв. за втора, и 38,40 лв. за първа класа, писа БТА.

От БДЖ казват, че не са променяли цените на билетите от 2012 г с изключение на едно индексиране с по-малко от 2% през 2020 г.

"Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната", посочват от компанията.

#БДЖ