Обратно към пълната версия на статията »

Иван Милов: Ние играехме на войници, сега играят на денсинг старс, мастършефове и ергени

Иван Милов: Ние играехме на войници, сега играят на денсинг старс, мастършефове и ергени

ФБ/Иван Милов

A A+ A++ A

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това.

Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта.

"С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф Игнатиево минаха, показаха три самолета, които напомниха на столичани, че все още има Българската армия и на минимума на своите възможности изпълнява своите задачи", коментира Милов.

"Преди 20 години започна този процес на преструктуриране и реформиране на Българската армия, което беше равно на унищожение на Българската армия. Резултатът е това, което ние многократно сме предупреждавали, че реперите, тогава заложени - с неглижирането на армията, със заплащането, със социалните придобивки, ще доведат до неуважение към хората, които трябва да защитават интересите на България и българските граждани", изрази мнението си Иван Милов.

Според него "курсът може би е правилен, но е много закъснял. Имахме някакви нива до 2007 г., но бяха бързо унищожени".

"НАТО е стъпка, която ни подпомага, но основната задача на Българската армия е да защитава българския суверенитет. А знаете, че в едно общество армията произвежда нещо, което никой не вижда и не може да пипне – националната сигурност", коментира бившият председател на офицерската легия "Раковски".

Той препоръча "в момента да се вземат много решителни мерки за превъоръжаване и финансово мотивиране на личния състав".

"За да се обясни на младите хора, че бъдещето в тази държава е в техните собствени ръце и то минава през системата на Националната сигурност и в частност през Българската армия", заяви Иван Милов.

И прогнозира:

"Ще останем една малка, добре екипирана армия от застаряващи, които ще изпълняват някакви функции, по-скоро да изнасят добре паради и смяна на караули. Заплащането е само една от малките брънки, необходима да се изпълни, за да се повиши общото положително отношение към Българската армия".

Офицерът от Българската армия се надява, че млади момчета ще успеят да разберат философията на това да бъдеш военнослужещ, а не да бягат панически и да смятат, че друг трябва да се грижи за сигурността на държавата".

Милов обясни, че недокомплектът в армията ни не е 5000, а е 5000 с два големи плюса, но никой не иска да се изправи и да каже какви са сериозните проблеми.

"За съжаление Българската армия започна да изостава технологически още при 10 години. Експертите подчертаваха като необходимост перспективни оръжия, но главнокомандващите не искаха да се занимават, защото беше свързано с много работа и щеше да се наруши спокойствието на полковници и генерали. Подходът трябва да е върху това, ако искаме да съответстват въоръжените ни сили на местоположението ни, трябва да мотивираме и обясним на младите хора защо да се образоват и да влизат в състава на въоръжените сили. Защото всеки млад човек трябва да може да хване автомата, но не като гега", коментира Иван Милов.

И припомни, че като малки са играели на войници:

"А сега играят на денсинг старс, мастършефове, ергени, но никой не се сеща, че за да ги има тези неща, има едни хора, които 7/24, без значение на Великден, Коледа, Нова година са на работа и произвеждат това, от което всички ние в момента се възползваме".

#майор Иван Милов #Легия „Раковски"