Обратно към пълната версия на статията »

На Велика събота Симеон II положи останките на сина си Кардам в царската крипта във Врана

На Велика събота Симеон II положи останките на сина си Кардам в царската крипта във Врана

Снимка: kingsimeon.bg

A A+ A++ A

На Велика събота бяха положени тленните останки на Княз Кардам в гроба му в криптата във Врана в присъствието на Негово Величество Царят, Нейно Царско Височество Княгиня Мария- Луиза, Негово Царско Височество Княз Борис Търновски, Негово Царско Височество Княз Белтран, Нейно Царско Височество Княгиня Калина, Негово Царско Височество Княз Симеон -Хасан, г-н Китин Муньос, професор Петър Стоянович, който е председател на Научния съвет на Царското историческо общество, съобщиха от прес офиса на Симеон Сакскобургготски.

Кардам Търновски почина на 7 април 2015 г., след седем години в будна кома в мадридската болница „Санчинаро". При катастрофа на 15 август 2008 г. Кардам и съпругата му пострадаха тежко. Тогава колата им излита
от пътя и се удря в дърво. И двамата бяха хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и седем години остана в кома.

Тялото му е било пренесено в София, за да намери вечния си покой в близост до семейството. Цермонията е извършена ден преди годишнината от смъртта на Кардам - 7 април. На нея са присъствали цар Симеон II, царица Маргарита и близки членове на царската фамилия.

На 6 април 2024 г., в деня на Успението на Светия равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис бе отслужена Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски престол, в съслужение с архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Георгиев, и йеродяконите Поликарп и Вартоломей.

Кардам Търновски е най-голямото дете на Симеон Сакскобургготски. Роден е на 2 декември 1962 г. в Мадрид. Като първороден син той беше престолонаследник на несъществуващия вече български царски трон. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски.

Кардам и съпругата му Мириам имат двама сина - княз Борис Търновски, роден на 12 октомври 1997 г., и княз Белтран Търновски, роден на 23 март 1999 г. Сега Борис е пазителят на короната - титлата, която самият Симеон Сакскобругготски даде символично на внука си, за да бъде съхранена традицията.


#Цар Симеон #Кардам