Обратно към пълната версия на статията »

Криминале от Прехода: Турски бизнесмен заклан брутално с ножица в гърлото

Криминале от Прехода: Турски бизнесмен заклан брутално с ножица в гърлото

Pixabay

A A+ A++ A

Турски бизнесмен у нас и роднина на българската му съпруга са екзекутирани в разстояние на няколко часа преди 18 години и въпреки всички предположения и версии убийствата не са разкрити.

Първата жертва е турският инвеститор Явус Капаноглу, на 56 г. Тялото му е открито на 11 май 2006 г. в апартамент в почивната станция „Галатея 2002“ в Долна баня, чийто собственик е той. Мъжът е убит по особено жесток начин – с ножица в гърлото, а ръцете му са овързани с тиксо.

 Явус Капаноглу
Явус Капаноглу. Снимка: Монитор - архив

Според съседи Капаноглу купува станцията 3 г. по-рано. Преди това тя е на профсъюзите. Няколко месеца преди убийството Капаноглу заживява в почивната станция. Тя се намира под скиорска писта край града и на около 200 м от почивна база на МВР. Районът е познат като Вилната зона край Долна баня.

Потайност

На 11 май 2006 г. спреният отпред джип „Тойота“ не учудва никого, но мъжът не излиза навън цял ден и това усъмнява служител на охраната. Така е открито безжизненото му тяло в банята на апартамента, който ползва.

Никой нищо не е чул или видял през изминалата нощ. За намирането на следи в района полицаите довеждат специално обучени кучета. Най-вероятно от 2-3 посоки са проникнали убийците, съобщава директорът на РДВР-София Стоян Стоянов. Тези посоки са определени от двете следови кучета, използвани по случая.

Разследването изяснява, че убийството е извършено за времето от 10 май по обяд до 11 май сутринта. Чужденецът е душен и ръган с ножица вероятно в малките часове на нощта. Предполага се, че убийците са двама-трима и са се познавали с жертвата, която без проблеми ги е пуснала в жилището.

 Кучета търсят следи около района на убийството на турския бизнесмен Явус Капаноглу.
Кучета търсят следи около района на убийството на турския бизнесмен Явус Капаноглу. Снимка: Монитор - архив

„Бил затворен човек и имал малко социални контакти. В станцията работят 4-5 човека, има обикновена охрана, невъоръжена. Когато е имал работа, той често е пътувал до София, където живее жена му, не е имал шофьор и охрана“, обяснява директорът на РДВР-София Стоян Стоянов.

Апартаментът на Капаноглу е извън сградата на почивната станция, но е залепен непосредствено до конюшнята, разказва една от работещите в базата. Никога не се е конфронтирал с никого и всички в Долна баня го познават като добър човек, с никого не е имал проблеми, спомнят си съседи.

Собственост

Според регистрите Капаноглу се занимава с хотелиерство и има няколко почивни бази. Той е собственик на хотел „Преслав“ в курорта Златни пясъци. През 2004 г. регистрира фирмата „Аслъхан“ ЕООД с предмет на дейност „търговия на дребно“, в която е едноличен собственик. Заедно с българската си съпруга Искра Генкова-Капаноглу има по 50% участие във фирмата „Демур“ ООД.

Първоначалната информация, че Капаноглу е собственик на голф игрището в Долна баня, е категорично отречена. „Убитият днес турски бизнесмен Явуз Капаноглу не е и не е бил акционер, подизпълнител или лице, свързано под каквато и да е форма с „Голф Клуб Ибър“ АД“, обявяват в съобщение от голф клуба. Уточнява се, че акционери в „Голф Клуб Ибър“ АД са община Долна баня и „Лазаров Недев“ АД. Всяка друга информация е невярна, допълват оттам.

Версии

Една от версиите на разследващите е, че Явуз Капаноглу е убит по икономически подбуди. Другата е, че има връзка с разстрела на роднина на съпругата му няколко часа по-късно.

На 10 май 2006 г. малко след 22,15 ч. пред подземен гараж на ул. „Захарий Круша“ 26 е застрелян 41-годишният Иво Марков. Куршумите го улучват в главата и гърдите на излизане от джипа му „Фолксваген Туарег“. Край тялото са открити 4 гилзи. Няма свидетели на покушението.

През 80-те години Марков е осъждан за измами и валутни престъпления, казват от полицията. Собственик е на фирмите „Генстрой“ ЕООД и „Маринери 33“ за търговско посредничество. Името на Марков се свързва и с фирмата „Пеликан груп“ ООД, където за кратко е управител и съдружник. Именно в тази фирма основен дял имат Милчо Бонев-Бай Миле, и един от бившите босове на СИК във Варна Методи Галушев. През 90-те години Марков държи за кратко на концесия плаж в местността Кабакум край Варна и стопанисва хотел „Гданск“ на Златни пясъци.

Свързаност

Убийствата на свързаните с родствени връзки Капаноглу и Марков през няколко часа не са случайни според разследващите. Те обаче не намират доказателства за тяхна незаконна дейност. През 90-те години има оперативни данни за свързаност на Марков с контрабанда на цигари и горива, но нищо не е доказано. По-късно има данни, че Марков е вкаран в наркобизнеса, но отново без доказателства. Разследващите само предполагат, че провалена пратка в международен трафик на кокаин може да е станала причина за двете екзекуции. По това време в подземния свят се говори, че е изчезнала пратка с 500 кг кокаин от Венецуела за десетки милиони и са последвали наказания у нас.

Явус Капаноглу няма крими досие и е абсолютно непознат на полицията до убийството му.

Съдбата на децата

Две години след убийството на Иво Марков е отвлечен неговият 14-годишен син Джорджо. Майка му Катрин Маркова плаща откуп от 150 000 евро, става ясно едва след като полицията разкрива и задържа бандата за отвличане „Наглите“. Детето е нападнато от маскирани и натъпкано в джип БМВ на бул. „България“ в столичния кв. „Белите брези“. Джорджо Марков е държан 10 дни в къщата на ужасите в Бистрица и е върнат след плащане на парите. Причина за отвличането е наследството, оставено от бащата на момчето.

 Джорджо и Катрин Маркови
Джорджо и Катрин Маркови. Снимка: Монитор - архив

През 2014 г. полицията в Дупница проверява дали 21-годишният син на Капаноглу – Мурад, е съпричастен към софийска наказателна бригада, която е била гардове на Братя Галеви в града, съобщава „Вяра“. Според полицейската версия бодигардовете на Мурад нападнали хората на Галеви, а те открили огън срещу тях в кв. „Развесена върба“. Трима от участниците били ранени, но никой не се оплаква в полицията. По това време Капаноглу-младши е студент. Не се събират доказателства да е участвал лично в боя. Баща му оставя богато наследство.#Криминале #преход