Обратно към пълната версия на статията »

Полярни сияния, въздействия върху захранването и сателити: До часове силна магнитна буря връхлита Земята (актуализация)

Полярни сияния, въздействия върху захранването и сателити: До часове силна магнитна буря връхлита Земята (актуализация)

Генерирано с ИИ

A A+ A++ A

Скорошно съобщение за космическото време беше издадено от Националната администрация за океаните и атмосферата ( NOAA ), предупреждавайки за значителна геомагнитна буря, която се очаква да засегне Земята.

Предупреждението, което бе валидно от 1640 UTC до 2100 UTC на 2 май 2024 г., показва, че се очаква геомагнитен K-индекс от 7 или по-голям.

Тази геомагнитна буря е класифицирана като G3 или по-голямо събитие по скалата за космическо време на NOAA. Има потенциал да причини широко разпространени ефекти, особено в райони към полюса на 50 градуса геомагнитна ширина.

Енергийни системи и индуцирани токове

Едно от основните опасения по време на геомагнитна буря от такъв мащаб е въздействието върху енергийните системи. Възможно е да възникнат нередности в напрежението в енергийните системи и на някои защитни устройства могат да се задействат фалшиви аларми. Компаниите за комунални услуги трябва да бъдат подготвени за потенциални смущения и да вземат необходимите предпазни мерки.

Проблеми с космически кораби и сателити

Космическите кораби в орбита около Земята също могат да изпитат предизвикателства по време на това геомагнитно събитие. Сателитите в ниска околоземна орбита може да срещнат повишено съпротивление, което може да повлияе на тяхната ориентация и траектория.

Освен това повърхностите на космическия кораб може да се заредят, което може да попречи на правилното им функциониране.

Смущения в навигацията и GPS

Навигационните системи, особено тези, които разчитат на GPS, могат да се сблъскат с периодични проблеми по време на геомагнитната буря. Потребителите на GPS технологията може да изпитат грешки при загуба на заключване и увеличаване на обхвата. Важно е да сте наясно с тези потенциални проблеми и да разполагате с алтернативни методи за навигация, ако е необходимо.

Прекъсвания на радиокомуникациите

Високочестотната (HF) радиокомуникация също може да бъде засегната от геомагнитната буря. HF радиосигналите могат да станат прекъсващи по време на такива събития. Това може да повлияе на комуникацията на дълги разстояния, включително авиационни, морски и радиолюбителски операции.

Видимост на Aurora

Един от най-зашеметяващите визуално ефекти на силна геомагнитна буря е увеличената видимост на полярните сияния. По време на това събитие полярните сияния могат да бъдат видими на много по-ниски географски ширини от обикновено.

С разгръщането на геомагнитната буря е изключително важно хората и организациите да вземат подходящи предпазни мерки и да бъдат в течение за всяко по-нататъшно развитие. Като сме подготвени и информирани, можем да сведем до минимум потенциалните смущения, причинени от това мощно космическо метеорологично събитие.

На 2 май 2024 г. в 1412 UTC беше наблюдаван внезапен геомагнитен импулс от станцията HAD с отклонение от 29 nT. Очаквано предупреждение за внезапен геомагнитен импулс (SI) се издава, когато се наблюдава сътресение в данните за слънчевия вятър нагоре по течението на място.

Въз основа на скоростта след удара, синоптиците за космическото време генерират предупредителен период, показващ кога се очаква това смущение на Земята.

Продуктът Geomagnetic Sudden Impulse Summary се издава, когато ударът действително се наблюдава на Земята, както е посочено от отговора на наземните магнитни обсерватории. Тези продукти са полезни с това, че могат да потвърдят действителното пристигане на очакваното изхвърляне на коронална маса (CME).

G2 събитие с K-индекс 6 досега

Това събитие предизвика предупреждение от Центъра за прогнозиране на космическото време ( SWPC ) на Националната администрация за океаните и атмосферата ( NOAA ), което показва, че се очаква геомагнитен K-индекс от 6 да се появи между 1450 UTC и 2100 UTC на същия ден.

Според SWPC тази геомагнитна буря е класифицирана като събитие G2 по скалата на космическото време на NOAA, което се счита за умерено ниво на тежест. Потенциалните въздействия на тази буря се очаква да се усетят предимно в райони към полюса от 55 градуса геомагнитна ширина.

За повече информация относно скалите за космическо време на NOAA и техните потенциални въздействия, моля, посетете www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation .

Аларми за колебания в електрическата мрежа и напрежение

Едно от основните опасения по време на геомагнитна буря от такъв мащаб е потенциалът за колебания в електропреносната мрежа. Енергийните системи с голяма географска ширина може да получат аларми за напрежение, което може да доведе до прекъсване на електрическото обслужване.

Комуналните компании в засегнатите райони се съветват да наблюдават отблизо системите си и да вземат необходимите предпазни мерки, за да сведат до минимум всякакви потенциални щети или прекъсвания.

Сателитни неравности и повишено съпротивление

Космическите кораби в орбита около Земята също могат да бъдат засегнати от геомагнитната буря. Възможно е да възникнат нередности в сателитната ориентация, което може временно да наруши комуникационните и навигационните услуги.

Освен това сателитите с ниска околоземна орбита може да изпитват повишено съпротивление поради повишената активност в магнитното поле на Земята, което може да ги накара да забавят и да изискват корекции на техните орбити.

Заглъхване при високочестотно радиоразпространение

Друго потенциално въздействие на геомагнитната буря е затихването на високочестотното (HF) радиоразпространение на по-високи географски ширини.

Това може да повлияе на комуникацията на дълги разстояния, особено в райони близо до полюсите. Потребителите на HF радиоуслуги трябва да са подготвени за възможни смущения и да разполагат с алтернативни методи за комуникация, ако е необходимо.

Видимостта на Aurora се разширява

По-положително, геомагнитната буря може също да донесе красивото полярно сияние или северното сияние на по-широк кръг от места от обикновено. SWPC прогнозира, че полярното сияние може да бъде видимо на юг до Ню Йорк, Уисконсин и Вашингтон по време на това събитие.

Наблюдателите на небето в тези райони се насърчават да погледнат към северния хоризонт за възможност да зърнат този зашеметяващ природен феномен, пише Meteo Balkans.

#магнитна буря