Обратно към пълната версия на статията »

ВМА има последно поколение апаратура за образна диагностика

ВМА има последно поколение апаратура за образна диагностика

вма

A A+ A++ A

Последно поколение апаратура в Клиника „Компютърна и магнитно-резонанска томография” на Военномедицинска академия (ВМА) дава нови възможности за диагностично-лечебния процес.

"Ние имаме удоволствието да работим наистина с най-съвременното оборудване", казва началникът на Катедра „Образна диагностика” доц. Владимир Николов.

От няколко дни на разположение на специалистите във ВМА е апарат за магнитно-резонансна томография Magnetom Sola Fit 1.5 Tesla, на фирмата Siemens. Той разполага с най-новите BioMatrix технологии и последен модел софтуер XA51, с най-модерния пакет за реконструкция на образите Deep Resolve Boost.

По думите на доц. Николов това позволява изследване на всички части на тялото на пациента с високо качество на образа, водещо до повишени диагностични възможности и същевременно скъсяване на времето за изследване. Като допълнително удобство за пациента е и широкият 70-сантиметров отвор на апарата.

Отделението по компютърна томография е оборудвано и с два апарата – Revolution 64 на General Electric и Ingenuity 64 на фирмата Philips. Те са много висок клас и позволяват високоспециализирани изследвания, като първият притежава технологията Gem Stone Imaging със Dual Energy сканиране. И двата апарата са с технология за реконструкция на образите за намаляване на лъчевото натоварване на пациентите, без намаление на диагностичната стойност на изследването, изтъква още доц. Николов.

Той допълва, че модерната образна диагностика на ВМА е достъпна за пациенти от цялата страна, включително и с направление от НЗОК.

#ВМА