Обратно към пълната версия на статията »

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас
A A+ A++ A

Череши на цена от 50 лева за килограм се продават вече у нас. Рекордната цена държи сергия на Четвъртък пазара в Пловдив.

Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство – откъснал ги е от дърво в двора си и не разрешава на екипа ни да снима стоката.

Цената на черешите определено стряска хората, особено по-възрастните.

„Какво да ги гледам, аз нямам толкова пари да си купя. За някои са евтини, за нас, пенсионерите - не. Ще чакаме да поевтинеят и тогава“, казва Иванка Моллова.

Съседната сергия на пазара също продава череши, но за 40 лева килограма. Те обаче са внос от Гърция.

Продавачът разказва, че зарежда от няколко дни и въпреки цената стоката се продава. Някои взимат по 100 грама, а други по доста повече.

„И по два, и по три килограма могат да взимат, има хора. За всеки влак си има пътници, има хора с възможности и си взимат по-скъпото“, казва един от продавачите на Четвъртък пазара.

На пазара се предлагат и родни череши – 25 лв. за килограм от Брестовица, и 15 лв. – от Брестник. Купувачи не липсват, разказват хора от съседните сергии.

Заради топлото време до две седмици пазарът ще е пълен с родни череши на значително по-ниски цени, казват собственици на черешови градини.Производителите се опасяват от слани и се чудят как ще опазят дърветата, тъй като пожарната не разрешава да се пали огън около тях.

#череши